Marta Miljanić se predstavila po prvi put na FASHIONCLASH u Holandiji sa kolekcijom “A Swan is Born”. Kolekcija “A Swan Is Born” je inspirisana filmom “Crni labud” (Black Swan), kao i djelovima opere Čajkovskog (Чайковский) “Labudovo jezero” (Лебединое озеро). Želja je bila da se prikaže susret svijetle i tamne strane bijelog i crnog labuda kroz njihove karaktere. Bijeli labud predstavlja ženu koja je krhka, nježna i nesvjesna postojanja mračnih osobina. Transformacija Bijelog u Crnog labuda otkriva njegovu tamnu stranu koja ga na kraju vodi u totalno ludilo.

Ono što se javlja kao izražajna crta kolekcije su svijetli tonovi koji prelaze u tamno, koji su oblikovani ženstvenim materijalima (svila, muslin, til sa kožnim elementima) i dodavanje i poigravanje sa određenim elementima (korset šniranje). Kolekciju bismo mogli da opišemo kao susret svijetlog, lijepog sa mračnim. Fokus je na bijeloj boji sa prelazima u crno. Elementi na jaknama, haljinama i pantalonama sa korset šniranjem su simbolički prikaz emotivnog rastrojstva, rana, ožiljaka i bola, kao i same transformacije dobrog u zlo.

ZZEN5304j Lookbook Marta Miljanić: “A Swan is Born” ZZEN5567 Lookbook Marta Miljanić: “A Swan is Born” ZZEN5697 Lookbook Marta Miljanić: “A Swan is Born” ZZEN5812j Lookbook Marta Miljanić: “A Swan is Born”

Photo: Jelena Radosavljević & Dušan Milovanović
Hair: Milena Ban
Make up: Biljana Lukić
Model: Ana Boltić & Andrijana Belović
Shoes: Valentino & Camila Skovgaard // L’Atelier Belgrade & ALDO Shoes

Editors choice