Ovogodišnje, 70. izdanje Berlinskog filmskog festivala je ove godine u znaku politike i raznolikosti, aktuelnih tema u filmskoj industriji. Filmsku smotru otvorile su glumice Sigorni Viver i Margaret Keli, a tokom 11 dana, koliko Berlinale traje, biće prikazano ukupno 340 filmova. Za vas izdvajamo samo deset koji su, bez sumnje, vredni pažnje toliko da ćete poželeti da ih pogledate nekoliko puta.

Dau

Da li je ikada postojao filmski projekat toliko ambiciozan po opsegu kao “Dau”? Pre 15 godina, ruski vunderkind Ilya Khrzhanovsky, započeo je rad na svom kontroverznom eksperimentu stvaralačke slobode i kontrole, koji stvara vreme Leva Landaua, teorijskog fizičara i zagovornika otvorenog braka. Khrzhanovsky je upisao učesnike da žive kao sovjetski građani godinama na setu, istraživački institut rekonstruisan u Ukrajini, sa opsesivnom pažnjom prema detaljima perioda. Stigli su Šamani iz Latinske Amerike, neonacisti iz stvarnog života su se nastanili, čak ih je posetila i umetnica performansa Marina Abramović. Dok se stvarnost i fantazija prepliću, glasine o zloupotrebi moći kruže u skrovitom gradu ismejavanja. “Dau” je premijerno prikazan u Parizu prošle godine. Ko-režija Jekaterine Oertel, fokusira se na Natašu, radnicu iz kantine, čija nezakonita afera privlači pažnju državne bezbednosti.

Undine

U klasičnim pričama, “undine” su stanovnice vode (sirene) koje se moraju udati za muškarca kako bi postale smrtne. Ako je muž neveran, osuđen je na smrt. Mit je prilagođen modernom Berlinu. Diplomirana istoričarka koja radi kao turistički vodič grada primorana je da ubije svog partnera nakon što ju je ostavio zbog druge žene, ali ona pokušava da prkosi svojoj sudbini i pada na industrijskog ronioca odmah nakon raskida. Na čelu sa jednim od najboljih nemačkih režisera, Christianom Petzoldom, ovo je jedan od najiščekivanijih filmova berlinskog festivala.

Never Really Sometimes Always

U malom gradu Pensilvaniji, sedamnaestogodišnja Autumn (Sidney Flanigan) suočena je sa neplaniranom trudnoćom. Shvativši tamošnje zakone koji od nje zahtevaju roditeljsku saglasnost za abortus, ona odlučuje da sa svojom rođakom napusti državu. Veruje da će joj liberalnije okruženje Njujorka omogućiti podršku u zdravstvenom sistemu, ali procedura nije tako jednostavna. Američka rediteljka Eliza Hittman ovim filmom prati svoj indi hit Beach Rats (2017). “Never Really Sometimes Always” jeste neponovljivo naturalistički i simpatičan prikaz iskustva jedne žene u svetu u kojem njena dominacija nad sopstvenim telom nikada nije sigurna.

Anne At 13,000 Ft

Kazik Radwanski, kog je sirov i intenzivno intiman “uradi sam” pristup učinio glavnim svetlom pokreta nove kanadske kinematografije, vraća se na Berlinale sa portretom senzitivnim poput nervoze mlade žene “na ivici”. Anne At 13,000 Ft pokazuje nam svakodnevno iskustvo Anne (Deragh Campbell) radnice u dečjem vrtiću, koja se bori sa različitim životnim izazovima pod pritiskom neodređene mentalne bolesti.

Berlin Alexanderplatz

Tokom 1920-ih, Alfred Döblin napisao je roman “Berlin Alexanderplatz”. Franc Biberkopf je 1928. pušten iz zatvora, gde je služio kaznu za ubistvo devojke sa kojom je živeo. Po izlasku na slobodu suočava se sa Berlinom, gradom nasilja, političkih i ekonomskih previranja, inflacije, nezaposlenosti, rastućeg nacizma. Franc se zaklinje da će voditi pošten život, ali upoznaje beskrupuloznog kriminalca Rajnholda. Od tog susreta za Franca počinje spor i zastrašujući silazak u pakao…

Comments