Obeležavajući prvih deset godina delovanja Avon Akcije za borbu protiv raka dojke u Srbji, Avon Srbija nastavlja uspešnu kampanju #MilionRazloga. Cilj ove kampanje jeste
da podigne svest o važnosti prevencije i rane dijagnostike u borbi protiv raka dojke, kao i da pomogne prikupljanje sredstava za podršku edukativnim i programima psihosocijalne pomoći ženama u organizaciji Nacionalne asocijacije obolelih od raka (NALOR).
Avon već četvrtu godinu podržava program obuke žena u seoskim sredinama o značajum pravovremenih pregleda u borbi protiv raka dojke i načinima očuvanja zdravlja, pod nazivom Zdravka. „Zdravka je pre četiri godine počela kao mali lokalni program i danas sa velikom radošću možemo da kažemo da obuhvatamo 5 regiona, a da je zahvaljujući ovoj inicijativi, predanom radu naših timova na terenu i podršci koju smo dobili, 5000 žena do danas obučeno kako da na najbolji način sačuva svoje zdravlje.“ izjavila je dr Đerđi Šarić, onkolog i predsednica Društva zа borbu protiv rаkа dojke Sombor i Nacionalne asocijacije lečenih od raka (NALOR) koja realizuje ovaj program.

Kampanja #MilionRazloga usmerena je i na prikupljanje sredstava kojima će se podržati najnoviji program u organizaciji NALORa koji kroz psihosocijalnu podršku treba da pomogne ženama i njihovim porodicama da se lakše suoče i izboresa dijagnozom raka dojke. Prvi ovakav program bio bi organizovan već naredne godine u Leskovcu i tokom 6 meseci obuhvatio bi 300žena i njihovihporodica.

BCC1000 10 godina Avon Akcije za borbu protiv raka dojke u Srbiji

Program psihosocijalne podrške namenjen je ženama i svim članovima njihovih porodica, supruzima, roditeljima, deci, u svim fazama suočavanja sa bolešću: po saznanju dijagnoze, tokom i nakon lečenja, kao i kod progresije bolesti. Programom će se pored stručne pomoći, obezbediti i postoperativni grudnjaci koji su od izuzetnog značaja tokom ovog perioda lečenja, kao i perike koje mogu da pomognu u očuvanju i razvoju samopouzdanja kod pacijenata.
„Najveći šok žene dožive kad saznaju dijagnozu, dok još uvek nemaju dovoljno informacija.

Kako su najčešće stub porodice, one štite svoje ukućane i decu od šoka i traume, zaboravljajući pritom na
sebe.“ dodala je Dr. Đerđi Šarić.“Ovim programom ćemo pomoći i olakšati ne samo ženama već i celim porodicama prolazak kroz borbu sa rakom dojke.“
„Izuzetna nam je čast da možemo da damo doprinos u važnoj borbi protiv raka dojke i pomognemo ženama u Srbiji da sačuvaju svoje zdravlje“ rekla je Vesna Kovljenić, direktor Avon Srbija „ Sa velikom odgovornošću kompanije posvećene osnaživanju žena i njihove pozicije u društvu, predano nastavljamo sa Akcijom za borbu protiv raka dojke i u godinama pred nama sve dok ova bolest ne bude potpuno iskorenjena.“

Rak dojke je najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzročnika prevremene smrti kod žena i u Srbiji. U Srbiji godišnje od raka dojke oboli približno 4000, oko 1600 žena umre od ove bolesti. Kod više od polovine žena bolest se otkrije u poodmakloj fazi. Otkriven u ranoj fazi, rak dojke može biti izlečiv u 90 odsto slučajeva. Avon ružičasti proizvodi – kako da pomognete Avon Akcija za borbu protiv raka dojke sredstva prikuplja prodajom posebnih proizvoda sa ružičastom vrpcom, čiji je sav prihod namenjen podršci programa za borbu protiv raka dojke. Kupovinom Avon ružičastog proizvoda direktno pomažete ženama i njihovim porodicama u Srbiji da pobede rak dojke. Baš ovi ružičasti proizvodi mogu biti idealan izbor za poklon za sve prilike a posebno rođendane ove sezone i tako doprinesete proslavi još jednog rođendana i pobede nad rakom dojke.

Avon Akcija – šta smo sve uradili za proteklih 10 godina u Srbiji Avon Akcija za borbu protiv raka dojke u Srbiji pokrenuta je 2004. godine. Tokom proteklih godina prikupili smo i donirali više od pola miliona dolara (500.000$) da obezbedimo potrebnu opremu za ranu dijagnostiku, podignemo svest o važnosti prevencije i podržimo programe koji pružaju neophodnu obuku i informacije ženama u borbi protiv raka dojke Prvа Avon šetnjа u borbi protiv rаkа dojke održаnа je 2005.godine a prva donacija, sto zа stereotаksičnu biopsiju dojke je uručena Institutu zа onkologiju i rаdiologiju Srbije 2006. g. Tokom 2008. i 2009.g. Avon Srbijа organizuje kаmpаnju „Potrebne smo jednа drugoj“, u okviru koje je pregledаno više od 3300 ženа širom Srbije.

Obezbeđeni su klinički pregledi u Beogrаdu, Nišu i Novom Sаdu, koji obuhvаtаju ultrаzvuk i mаmogrаf. Zа preko 70% ženа ovo je bio prvi tаkаv pregled u životu. U 2008. je podržаn Fond B92, donаcijom od 1 milion dinаrа zа kupovinu prvog digitаlnog mаmogrаfа u Srbiji. 2008. i 2009. orgаnizovаno je „Dizаnje svesti“ nа Trgu Republike, sа prenosom uživo kаko bi poruke o rаku dojke stigle do što većeg аuditorijumа. 2011. godine je donаcijom аpаrаtа zа stereotаksičnu vаkuum аsistirаnu biopsiju kompletirаnа opremа Institutа zа onkologiju i rаdiologiju u Beogrаdu. Od 2010 Avon podržаvа progrаm obuke ženа u rurаlnim sredinаmа o vаžnosti prаvovremenih pregledа u borbi protiv rаkа dojke, „Zdrаvkа“ koja danas pokriva 5 regiona a obuhvatila je 5000 žena. 2013. na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, uspostavili smo Nаcionаlni dаn borbe protiv rаkа dojke, 20. mаrt. 2012. zаpočeli smo kampanju „Želim svet uz tebe“ koja je 2013. porasla u „Milion razloga zašto želim svet uz tebe“ i u vidu roze karavana obišla Srbiju. 2014. Pokrećemo kampanju za podršku programima psihosocijalne pomoći ženama i njihovim porodicama da se lakše izbore sa rakom dojke.

Comments