Svake sezone susrećemo se sa dugom in i out listom modnih trendova. S obzirom na to da ove liste podrazumevaju sve ono što bi po mišljenju određenih stručnjaka trebalo da nosimo ili ne, mi ćemo ovog puta tome malo drugačije pristupiti savetujući vas kroz nekoliko jednostavnih koraka kako da ne budete rob mode već da uzmete stvari u svoje ruke…

1. Igrajte se

Ukoliko shvatate modu previše ozbiljno, sve može postati veoma dosadno. Ne morate se odricati starih, omiljenih komada kako bi bili u skladu sa najnovijim modnim trendovima. Naučite da se igrate i eksperimentišete noseći stvari koje vas čine srećnim. Trendovi su aktuelni jedno vreme i prođu, budite u toku sa njima ali gradite i sačuvajte onaj najbitniji – svoj.

2. Stvarajte za sebe

Blogovi i modni sajtovi danas prepuni su ideja i uradi sam tekstova koji prate najnovije dizajnerske trendove i koji vam pružaju fantastičnu mogućnost da na jednostavan način stvorite baš ono što vam je potrebno. Tako da, ukoliko ste zapazili nešto što vam se dopada a izlazi iz okvira vašeg budzeta, pokrenite svoju kreativnost i otkrijte način da napravite to sami.

slika113 10 jednostavnih načina da uživate u modi

Spojite maštu i kreativnost i sami stvorite svoju idealnu kreaciju

3.Kupujte savesno 

U poslednje vreme sve češće nailazimo na važnost toga odakle naša garderoba dolazi i kako se proizvodi. Mnoge, masovno proizvedene komade odeće prave radnici u uslovima koji su pod znakom pitanja ili sa malim obzirom za okruženje. Mogli biste da podržite lokalne marke ili kupujete odeću napravljenu po etičkim standardima ili jednostavno donesete odluku da manje trošite.

4. Ne igrajte po pravilima

“Kad bi svi izgledali isto, umorili bi se od gledanja jedni u druge.” Ovako kaže pesma, zar ne? Da, isto važi i za modu. Kada bi svi kupovali iste stvari, na isti način i na istim mestima, sve bi to posle nekog vremena dosadilo. Pokušajte da ubacite malo ličnog ukusa u najnovije modne trendove.

5. Častite sebe

Nekad su najbolji pokloni oni koje poklanjamo sami sebi. Ukoliko ste postigli određen uspeh na poslu, častite sebe novom haljinom ili onim zadivljujuće dobrim cipelama o kojima već neko vreme razmišljate. Umesto da stalno kupujete iz hira, više obraćanje pažnje na sebe može vam pomoći da više cenite vaše modne kupovine.

6.Oprezno sa budžetom

Suočimo se sa tim, moda može biti stvarno skupa i može vas ostaviti praznog džepa čak i ako ste u mogućnosti da kupite više sa manje troškova. Budite pametni pri  kupovinama i kupujte stvari koje će se uklapati u trenutno stanje vašeg ormara. Ako napravite puno nepromišljenih kupovina, pokušajte da postavite sebi mesečne modne dozvole i držite se toga.

slika214 10 jednostavnih načina da uživate u modi

Ukoliko uspete da preskočite bespotrebnu kupovinu ovog meseca ostaće vam više novca za mnogo vrednije komade

7. Ne zaboravite sopstveni smisao za modu

Ponekad praćenje trenodova koji se nikad ne zaustavljaju može dovesti do toga da se naš sopstveni smisao za modu zapusti. Samo zato što je nešto in ne mora da znači da morate to da usvojite. Slobodno preskočite određene trendove ako se oni ne uklapaju sa vašim kreativnm stanjem u ormaru. Sve je u tome da ostanete verni sopstvenom stilu.

8. Nemojte bacati, poklonite

Da li u vašem ormaru postoje stvari koje vam više nisu aktulene i zanimljive ili ih jednostavno više ne nosite? Razmislite dva puta pre nego što odlučite da završe u smeću. Možda biste mogli da ih prepravite uz pomoć šivaće mašine ili poklonite nekome ako još uvek mogu da se nose. Mogli biste i da ih prodate putem intereneta ili  donirate dobrotvornoj prodavnici.

9. Budite ponosni na svoj izgled

Ključ za nošenje svake odeće jeste da je noste sa samopouzdanjem. Budite ponosni na svoj izgled i osećaćete se bolje zbog njega. Bez obzira da li više volite markiranu garderobu, šarene boje ili otkačene komade nosite ono što čini da se osećate dobro.

10. Ne uzimajte trenodve suviše ozbiljno

Ne postoji tačan datum početka ili završetka određenog modnog trenda tako da nemojte imati potrebu da dopunite svoj orman svake sezone, jer komadi koji možda sada nisu u trendu sigurno će se vratiti u modu pre ili kasnije.


Danica Svorcan je bloger, modni ilustrator i večiti optimista koji sreću traži samo u osmehu, pogledu i rečima. Voli život, ljude, snove, nadanja i navike. Od problema se brani samo osmehom jer veruje da samo tako i porazi postaju pobede. Veruje u slučajnost, ali isto tako veruje i da je život najbolji režiser. Životni moto: “Kada je život lep i onaj glasić vam kaže, ovo ne može dugo da traje, recite sebi, možda će biti jos bolje!”

Comments