Klasifikacija generacija je generalno previše konfuzna, naročito zato što se ne možemo uhvatiti za neki smisao, ali uzmimo kao tačno navođenje da su milenijalci osobe rođene u periodu od 1980. pa sve do ranih 2000. godina. Ukoliko pripadaš ovoj starosnoj grupi, ovaj tekst je za tebe!

Zašto je bitno poslovne savete okarakterisati kao odgovarajuće za milenijalce? Ukoliko si u svojim dvadesetim ili tridesetim i polako počinješ da gradiš svoju karijeru, jasno ti je da su pravila poslovanja znatno drugačija od onih o kojima su ti pričali tvoji roditelji. Ono njihovo čuveno “u moje vreme” danas ne važi, zato je građenju karijere potrebno pristupiti na drugačiji način.

Neki će o milenijalcima reći da su lenji, razmaženi, neposvećeni, ali to zapravo nije tako. Mi samo znamo šta želimo ili ne želimo i jasno ka tome stremimo. Makar kada je karijera u pitanju. I imamo puno pravo na to. Zato, u nastavku otkrij nekoliko najboljih saveta koji ti mogu pomoći na tom putu.

1. Razmišljaj o svojoj karijeri kao o nizu iskustava.

Najinteligentniji i najoptimističniji način da shvataš svoju karijeru jeste upravo ovaj – kao seriju iskustava, i dobrih i loših, koja donose lekcije, ali i nagrade i napredovanje. Na ovaj način u sebi održavaš motivaciju i ambiciju i svaki novi posao shvataš kao novi izazov ili avanturu, novi način da gradiš sebe. Ipak je radni vek prilično dug!

2. Ne zadržavaj se na poslu koji ne radiš strastveno i sa ljubavlju.

Apsolutno mi je jasno da moraš da radiš jer od nečega moraš da živiš, ali kada je već tako, pokušaj da pronađeš ono što zaista voliš, u čemu uživaš i što te ispunjava. Život je previše kratak da bi trošila vreme na posao na kojem se osećaš loše. Nijedan poslodavac ne voli nemotivisane radnike, a naravno da nećeš biti motivisana kada radiš ono što mrziš. Učini uslugu i njemu i sebi i pronađi posao zbog kojeg ćeš biti uzbuđena, inspirisana – i nećeš mrzeti ponedeljak!

poslovni saveti za milenijalce 2 2 10 najboljih poslovnih saveta za milenijalce

3. Počni da se ističeš – odmah!

Prošlo je vreme kada je bilo potrebno da radiš godinama da bi dobila unapređenje ili da bi te poslodavac pohvalio i adekvatno nagradio. Milenijalci to znaju i kreću “u napad” od prvog radnog dana. Trude se, rade, a na kraju čak i traže priznanje ukoliko se njihov rad ne primećuje ili ne vrednuje. Gradi taj uticaj i važnost od prvog dana i bori se za sebe.

4. Preuzimaj rizike u karijeri od samog početka i što češće.

Ekonomija nas je naučila da je nepreuzimanje rizika – rizično! Zato, kad god možeš, izlazi iz svoje zone komfora, preuzimaj na sebe zadatke i zaduženja, uvek stremi ka nečem boljem i većem ukoliko smatraš da to možeš. Samo hrabro napred! Ukoliko i pogrešiš, vrati se na prvi savet – sve je lekcija, sve je rad na sebi, a ako se ipak isplati – pa, znaćeš da je bilo vredno rizikovati!

Comments