5. Provodi više vremena sa ljudima, nego sa laptopom.

Znam da živimo u digitalnom dobu i da u velikoj meri zavisimo od kompjutera i telefona, ali odnosi sa ljudima su uvek bili i uvek će biti važniji od odnosa koji imamo sa uređajima. Društvene konekcije nam na putu razvoja karijere jako znače, što zbog pomoći, što zbog preporuke ili saveta, a i, na kraju krajeva, nas ne zapošljavaju pametni uređaji – već ljudi!

6. Meri svoj rad, napredak i uspeh.

Da bi zapravo mogla da napreduješ, potrebno je da konstantno vodiš evidenciju o svojim pomacima, svojevrsnu evaluaciju. Prati ono što radiš, kako se osećaš, šta si novo naučila ili postigla. Na ovaj način ćeš imati najbolji uvod u svoju karijeru i biće ti jasno da li i gde grešiš.

7. Žrtvuj se danas za bolje sutra.

Zvuči kao politički slogan, ali jasno ti je na šta mislim. Ne možeš da očekuješ uspeh i napredak ukoliko se danas malo ne pomučiš ili žrtvuješ nešto. Ostani sat vremena duže na poslu da bi završila bitan zadatak, provedi čak i neki vikend radeći ukoliko će ti to obezbediti da ispuniš svoj cilj. Naravno, uvek vodi računa i o tome da dovoljno odmaraš i generalno praviš balans između privatnog i poslovnog.

poslovni saveti za milenijalce 1 10 najboljih poslovnih saveta za milenijalce

8. Napravi svoj portfolio.

Bez obzira na to čime se baviš, potrebno je da imaš neki vid baze gde ćeš beležiti sve što radiš ili si uradila. To može da bude CV, naravno, ali i sajt ili bilo koji vid portfolija. I na ovaj način možeš da pratiš svoj rast i napredak, a još je bolje ukoliko još neko može da vidi sve što si postigla. Znaš, za neko buduće angažovanje. Počni od LinkedIn profila, dok ne pronađeš neki još bolji način da se prezentuješ.

9. Putuj što više možeš, dok istovremeno upoznaješ nove jezike i kulture.

Ovo možeš da shvatiš kao rad na sebi na više načina. Putujući, upoznaješ i otkrivaš mnogo toga novog što možeš iskoristiti kao inspiraciju za svoj posao jer, realno, živimo i radimo na jednom globalnom tržištu. Lako ćeš unaprediti svoj rad, a to se svakako ceni u poslovnom svetu. Osim toga, dok putuješ ipak odmaraš i puniš baterije, a to je preduslov koncentrisanog i efikasnog rada.

10. Pronađi uzore koji žive onako kako ti želiš da živiš.

I naravno pokušaj da se povežeš sa njima! Ako si tek na početku karijere, potreban ti je mentor, a to treba da bude neko ko te inspiriše, koga ceniš i čiji život i uspeh i sama želiš. Od svog uzora treba da naučiš mnogo i otkriješ modele delovanja koji će možda raditi i za tebe. Prosto, on na neki način treba da te vodi do ostvarenja tvojih primarnih poslovnih ciljeva.

Fotografije: unsplash.com

Ivana

Comments