Iako je naše društvo, nažalost, i dalje takvo da se ženski uspeh ne vrednuje isto koliko i muški, to nikako ne znači da u našoj istoriji nema žena koje su i te kako obeležile ne samo svoje, već i vreme koje je došlo posle njih. Danas vam predstavljamo deset neverovatnih žena koje su ostavile veliki trag u 20. veku, a ako za neke do sada niste ni čuli, sada je vreme da shvatite koliko je zadivljujućih ženskih umova postojalo u našoj nauci i umetnosti.

Mileva Marić Ajnštajn

Mileva Marić Ajnštajn je bila prva srpska matematičarka i žena jednog od najgenijalnijih ljudi 20. veka – Alberta Ajnštajna. Ona je naročito postala “aktuelna” u poslednje vreme zbog tvrdnji da je u velikoj meri doprinela najranijim Ajnštajnovim radovima, ali još uvek nije zvanično poznat stepen njenog učešća u njegovim otkrićima. Ipak, smatra se da je najviše doprinela čuvenoj teoriji relativiteta. 

mileva 10 neverovatnih srpskih žena koje su obeležile 20. vek

Isidora Sekulić

Isidora Sekulić je bila srpska književnica i prva žena akademik Srpske akademije nauke i umetnosti. Poznata je po pisanju proze, eseja, umetničkih kritika, a osim toga bila je poliglota i bavila se filozofijom. Smatra se najobrazovanijom i najumnijom ženom svoga vremena.

isidora 10 neverovatnih srpskih žena koje su obeležile 20. vek

Nadežda Petrović

Nadežda Petrović je naša najznačajnija slikarka koja je svojim delima uvela srpsku umetnost u tokove savremene evropske umetnosti. Zahvaljujući svom talentu, ali i obrazovanju, njen rad ide od ekspresionizma pa sve do apstrakcije koja u to vreme nije bila naročito afirmisana.

nadezda 10 neverovatnih srpskih žena koje su obeležile 20. vek
Comments