Decu vaspitavamo onim što vide od nas, što upiju u porodičnoj atmosferi, iz naših bračnih i familijarnih odnosa, vaspitavamo ih vrednostima kojih se držimo, onim u šta verujemo i što nam je važno. I to činimo čak i kad ne sprovodimo nikakav metod vaspitanja i kad ne razmišljamo o tome da od deteta treba nešto da “napravimo” kad ne verujemo u kaznu i nagradu i ne primenjujemo nikakav pritisak i nemamo zahteve i očekivanja. Sve je to vaspitanje, jer deca apsorbuju i usvajaju sve uticaje iz neposrednog okruženja. Ali ako želimo da imamo plan za uspeh svoje dece i hoćemo da ih čvrsto usmerimo ka vrednostima koje poštujemo, to nećemo uspeti tako što ćemo im pričati lepe priče i glumiti da je sve u redu, nego tako što ćemo se i sami čvrsto i disciplinovano pridržavati tih vrednosti i uverenja. Istraživanja kažu da su deca, koja su od početka usmerena ka uspehu kroz školovanje i izvršavanje obaveza, usvojila ovih 10 porodičnih vrednosti iz okruženja u kome su odrasla.

deca 2 10 porodičnih vrednosti za USPEŠNU decu

Jaka radna etika

Diskusije o radnoj etici koja se usađuje deci, traju već decenijama. Postoje podaci o generacijama radoholičara, čija deca su zagazila u depresije, neroze i nestabilnosti, jer su se osećala odbačeno i nevoljeno. Mnoge porodice veruju da su ambicija i disciplina ključne za uspeh u životu, a mnogi veruju da će deca prirodno razviti ambiciju i disciplinu baveći se stvarima koje ih ispunjavaju, u kojima pronalaze i izražavaju sebe. Postoje različite vrste radne etike. Postoje mnogi koji mnogo rade i nikako nisu zadovoljni svojim životom, nemaju vremena za zadovoljstvo. I postoje oni koji su najsrećniji kad rade i stvaraju. Koju ćete vrstu radne etike vi usaditi svom detetu?

Međusobna pažnja i briga

Koliko ste spremni da razumete članove svoje porodice, da im priskočite u pomoć, da ih tolerišete, da ih volite i radujete im se – to je mera važnosti porodice, koju deca usvajaju i primenjuju. Svako u porodici je vredan pažnje i brige, tako se neguje osećaj pripadništva i zajedničke dobrobiti. Koliko članova porodice imate sa kojima delite više nego samo DNK?

Comments