Ove godine Uskrs definitivno proslavljamo u drugačijem raspoloženju i možda nešto užem krugu dragih ljudi, ali to ne znači da ne treba da mu se radujemo i pustimo mašti na volju kada je reč o ukrašavanju uskršnjih jaja, ali i dekoraciji doma. Uostalom, baš zato što prilike spolja možda nisu sjajne, eto razloga više da nama unutra bude lepo, prijatno, veselo i šareno!

Zato, osmeh na lice i u nastavku otkrij neke od najjednostavnijih, a najslađih ideja da ukrasiš svoj dom za Uskrs, a ono što je dobro u vezi sa njima je što sve potrebno verovatno već imaš u svojoj kući.

Standardna, ali nikad prevaziđena (a možda i nikad do sada iskorišćena) ideja za dekoraciju kako uskršnjeg stola, tako i bilo kog kutka u domu jeste grana drveta koja se stavlja u vazu, a zatim dekoriše na željeni način. To mogu da budu papirna, raznobojna jaja, zatim uskršnji slatkiši, raznobojna ukrasna pera, cveće od papira, fotografije… Sve što te asocira na Uskrs, na proleće, na tu divnu atmosferu koju želiš da probudiš u svom domu.

Odlična ideja za ukrašavanje uskršnje trpeze, naročito ukoliko si ove godine ofarbala mnogo jaja! (Psst, ukoliko nisi još završila sa tim, evo nekih ideja!) Stare kartone od jaja izreži tako da ih možeš spojiti u dug niz, opciono ih možeš obojiti nekom bezbednom bojom, a potom poređaj svoja uskršnja jaja. Bonus savet – uskladi ostatak dekoracije odnosno elemenata na stolu sa bojama jaja kako bi stvorila idiličnu celinu, a umesto kartona možeš da koristiš bilo koje identične držače.

Uskršnji venac – naravno! Nikada nam ne može dosaditi, naročito zato što svake godine dolazi u novoj varijati. Ovoga puta ga možeš napraviti od jaja različitih boja i veličina (naravno, ne moraju da budu prava), zatim ljuski od jaja i po želji sušenim ili svežim travkama i cvećem. Venac će izgledati elegantnije ukoliko se odlučiš za jednu “temu”, odnosno paletu boja i materijala sa kojim radiš.

Mališani u kući će biti oduševljeni ovom jednostavnom, a preslatkom idejom za dekoraciju doma za Uskrs! Biće ti potrebni baloni (idealno beli ili roze, žuti, plavi – pastelni) i nešto kartona od kog ćeš napraviti uši za svog balon-zeku. 

Za ljubitelje nešto jednostavnije i pre prolećne, nego uskršnje dekoracije, evo jedne ideje koja uključuje samo sveže cveće koje možeš pronaći u svojoj bašti. Neka cveće bude isto (recimo lale), a na stolu ga rasporedi u identičnim vazama ili čašama. U kombinaciji sa odgovarajućim kompletom tanjira, escajga i korpe sa uskršnjim jajima, izgledaće rustično i predivno.

Ukoliko razmenjuješ uskršnja jaja sa porodicom ili komšijama, evo zanimljive ideje kako da to učiniš. Od papirnih kesa napravi oblik zeca (samo je potrebno da ima “nastavke” za uši), markerom nacrtaj oči, njuškicu i brkove, a od vunice napravi slatke repiće. Spakuj u kesu jaja, kolačiće ili šta god da želiš da pokloniš, veži kesu končićem ispod ušiju i to je to!

Comments