Nastojeći da shvate suštinu emotivnih odnosa i da je pojednostave do praktične  dostupnosti svakome, stručnjaci su izdvojili tri nivoa konekcije među parovima. I još kažu, za uspešnu vezu je dovoljno da ste povezani na dva od ta tri načina. Možda zaista jeste tako jednostavno, samo mi suviše komplikujemo i ne uspevamo da se usredsredimo na jednostavnost, a možda smo suviše ambiciozni, pa uvek želimo sve. Možete li biti srećni sa dva od tri? I koji ste to nivo spremni da zanemarite? Pazite, u igri su emotivna, intelektualna i fizička povezanost. Budite, dakle, iskreni prema sebi i otkrijte šta je ono što vam je najvažnije. 

Emocionalna povezanost 

Na nivou emotivne povezanosti, sve je na otvorenom. Izloženi ste i ranjivi, ali svet je realan i vi ste realni. Potrebna je velika hrabrost za potpuno emotivno otvaranje i ogoljavanje pred partnerom, odnosno, za odnos potpunog poverenja. Morate znati da partner neće zloupotrebiti vašu ranjivost i da vas neće namerno povrediti. Ova povezanost omogućava da jedno drugo osećate, da znate šta je kome u glavi i da intuitivno reagujete na potrebe partnera. Razumevanje na dubljem nivou ne traži objašnjenja, samo osluškivanje i potvrdu da ste tu jedno za drugo. 

Ako vam ovo nije prioritet, to ne znači da vašoj vezi nedostaje stabilnost. Moguće je slušati i saosećati, bez posebnog pridavanja važnosti ovom nivou povezanosti. Moguće je imati zdrav odnos i ako je jedan od vas otvoren i nosi srce na dlanu, dok je drugi zatvoren i ćutljiv. Možete ćaskati i razmeniti sve što je potrebno da razmenite, bez upuštanja u duboke analize, možete deliti radost i brige sa partnerom i bez duboke emocionalne veze – na nivou prijateljstva, usrdnosti i oslonca. 

Intelektualna veza 

Da li vam je najvažnije da imate iste vrednosti i stavove, da vodite podsticajne rasprave, čitate iste knjige i o njima diskutujete, doživljavate umetnost i kulturu na isti način, da vas mentalno podstiču iste stvari? U tom slučaju, važno je da cenite inteligenciju i način razmišljanja svog partnera i on vašu i da u intelektualnoj povezanosti nalazite inspiraciju, ispunjenje i zadovoljstvo. 

Ukoliko vam nedostaje ovaj aspekt odnosa, možda će nekome od vas ubrzo postati dosadno, jer nećete imati puno tema za razgovor. Ako imate različit ukus i različite estetske vrednosti, to može da predstavlja kamen spoticanja i da stvara nesklad, kroz osećaj da ste na višem nivou od partnera, ili da on smatra da ste vi na nižem. Ali, ako ne cenite mnogo ovu vrstu povezanosti i važnija vam je emotivna toplina i telesna bliskost, moći ćete da uživate u „pametovanju“ svog partnera ili da ispunajvate sopstvene intelektualne potrebe nezavisno od njega. 

Comments