“Jukebox”, Cat Power

Album je snimljen 2008. godine, a činjenica da je većina pesama obrada originalnih verzija ne umanjuje njegov značaj. Naprotiv. Dobile su novi život, potpuno drugačiji. Verujem da bi i sami autori tih pesama – Henk Vilijams (Hank Williams), Bob Dilan (Bob Dylan), Bili Holidej (Billie Holiday), Džoni Mičel (Joni Mitchell) i ostali – bili ponosni na njih. Dve pesme na albumu, “Metal Heart” i “Song to Bobby”, jesu autorsko delo Cat Powera. Maršalova, bilo da peva o ljubavi, gubitku, siromaštvu ili mržnji, jednostavno “nagoni” slušaoca da to doživi. I to je to.

“Vreme” (Shi Gan)

“Vreme” je film Kima Ki-duka (Kim Ki-duk), južnokorejskog režisera, snimljen 2006. godine. Devojka i mladić su u dvogodišnjoj vezi. Posesivna i ljubomorna, smatrajući da je njeno lice postalo dosadno momku sa kojim je u vezi, devojka ga napušta bez reči. Odlazi na kliniku, gde uz pomoć estetske hirurgije dobija novo lice. Veruje da će joj to pomoći da zadrži/povrati mladićevu ljubav. Za to vreme, mladić je bezuspešno traži, ne shvatajući zašto je otišla. Uprkos ljubavi prema njoj, ulazi u odnose sa ženama. Devojka ga sve vreme prati, s obzirom na to da ima, najpre, masku, a zatim novo lice, te on ne može da je prepozna. Važan element njihove veze je obližnje ostrvo na koje su zajedno odlazili. Na obali tog ostrva nalaze se umetničke skulpture pored kojih su se slikali. Ostrvo je i u filmu simbol usamljenosti i ima možda i najvažniju ulogu u celoj priči, jer skulpture na njegovoj obali upečatljivo oslikavaju najvažnije težnje čoveka – ljubav i besmrtnost.

slika 1 3 u 1: Moć mačaka, vreme i malo sramote

Mladi ljubavnici, usamljeni u potrazi

slika 2 3 u 1: Moć mačaka, vreme i malo sramote

Ostrvo sa nezaboravnim životnim pričama

“Sramota” Džon Maksvel Kuci

Džon Maksvel Kuci (John Maxwell Coetzee), autor ovog romana, napisao je jednostavnu priču o kompleksnosti Južne Afrike i životu u postaparthejdskoj zemlji. Glavni lik je Dejvid Luri (David Lurie), sredovečni univerzitetski profesor, koji nakon afere sa jednom studentkinjom, gubi posao. Odlazi kod kćerke, koja živi na farmi, baveći se poljoprivredom. “Sramota” je roman o nemoći. Čoveka. Politike. Države. Sveta. Bezosećajni karakter Lurija može dovesti čitaoca u stanje bede. Kuci se ovim pristupom možda “poigrao” konceptom – Bog je nemoćan – jer u knjizi ne dobijamo odgovore. Celokupna priča je odgovor. Knjiga je tanka (“Svinje su debele, knjige su obimne.” – Dušan Kovačević), ali suštinski zahtevna, iako nije naporna za čitanje. Najbolji roman poslednjih decenija prošlog veka.

slika 3 3 u 1: Moć mačaka, vreme i malo sramote

"Sramota" i autor romana, Džon Maksvel Kuci


Davor Radulj – “Radi” ga umetnost, pametan humor – “There’s a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot” (Steven Wright) – i razgovori koji stvaraju atmosferu “izmeštenosti”.

Comments