Džordž Orvel (George Orwell), “1984.”

Ovo moderno proročanstvo koje smelo aludira da savremeno društvo nezadrživo srlja u dobrovoljno ropstvo, neki nazivaju najboljim antiutopijskim romanom sa kojim se odmerila istorija književnosti. Monstruozni represivni mehanizmi vrše nadzor nad svakim segmentom života, cinično suzbijajući svaku autentičnost u arenu prinudnog konformizma. Ipak, instrumenti manipulacije zakazali su u jednom: “Ne mogu da uđu u dušu. Ako i dalje osećaš da vredi ostati čovek, makar to ne dalo nikakve rezultate, onda si ti njih pobedio. Mogu do najsitnijih detalja da iznesu na svetlo sve što si učinio i rekao; ali duša koja je i samom tebi nejasna – ostaje nedodirljiva.”

Slika 214 3 u 1: Orvel, mrtvi pesnici i jedna devojčica

"Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je moć."

“Društvo mrtvih pesnika” (Dead Poets Society)

Film o idealima, nezaustavljivom duhu i “onom jedinstvenom, sjajnom i neponovljivom profesoru” koji inspiriše svoje učenike da u rigidnom, konvencionalnom društvu koje favorizuje osrednjost, učine svoje živote izuzetnim. Ljubav prema literaturi, naročito poeziji, motiviše na trnovito putovanje koje vodi do samoostvarenja. Dominantan motiv – “Carpe diem” – svojevrstan je apel da se uprkos pritiscima vredi boriti za samosvojnost!

Slika 117 3 u 1: Orvel, mrtvi pesnici i jedna devojčica

"Bez obzira na to šta vam govore – reči i ideje menjaju svet!"

“Une Fille et Quatre Types”, Celine Dion

Frankofoni studijski album kanadske muzičke dive Selin Dion (Celine Dion) u sam fokus stavlja njene izuzetne glasovne mogućnosti, ostavljajući komercijalnu scensku ornamentiku po strani. Umirujuća, romantična poezija – idealna je kao melodičan odjek u pozadini iscrpljujuće svakodnevne rutine. Kultna vokalna solistkinja samouvereno i zavodljivo pruža specifičan muzički doživljaj.

Slika 312 3 u 1: Orvel, mrtvi pesnici i jedna devojčica

"Ne menjamo se. Donosimo odluke verujući da sami pravimo izbore."


Hristina Stojiljković je student Fakulteta političkih nauka i racionalna plavuša koja se u životu vodi principom dostojanstva po svaku cenu, dok razočaranja krije u senci blistavog osmeha. Prezir koji oseća prema bahatosti preti da se pretvori u patologiju. Nikada se neće odreći ambicija i ženstvenosti na vrtoglavim četrnaesticama.

Comments