“Both Side Now”, Džoni Mičel (Joni Mitchell)

Prve asocijacije na njeno ime jesu: legendarni vokal, tekstopisac i kompozitor, međutim ona sama za sebe kaže da je na prvom mestu slikar. Kada je budete poslušali, videćete da je ova žena zaista pre svega slikar – ona slika rečima i muzikom po vašoj mašti identično kao što to čini bojama po platnu. Album “Both Side Now” je osvojio 2001. godine nekoliko Gremi (Grammy) nagrada, a numera “Case Of You” je bila nominovana za najbolji instrumentalni aranžman vokalne pesme. Zažmurite, uronite u carstvo njenih boja i pustite neka vas muzika ponese.

“Kukavica” (Kukushka)

film2 3 u 1: Slavuj, kukavica i purpurni hibiskus

Film o Drugom svetskom ratu na kakav do sada sigurno niste naišli

“Kukavica” predstavlja ostvarenje ruskog reditelja Aleksandra Rogoškina iz 2002. godine, a ruski filmski kritičari su ga proglasili za najbolje filmsko ostvarenje o Drugom svetskom ratu snimljeno u Rusiji u XXI veku. Farma mlade Laponke Ani, koju glumi mlada finska glumica Ani Kristina Juso (Anni-Kristiina Juuso), negde na dalekom severu, u jesen 1944, na samom kraju Drugog svetskog rata postaje utočište dvojici zarobljenika zaraćenih strana, Veiku (Ville Haapasalo) i Ivanu (Viktor Bychkov). Ani, koja živi sama u potpunom skladu sa prirodom, dobija dva iznenadna muška gosta, smušena i umorena ratom, naviknuta na život u civilizaciji. Nakon neobično dugog uvođenja likova, ovaj film naglo dobija na dinamici, prožet humorom u mnoštvu pogrešno tumačenih dijaloga, izobiljem scena prirode Laponije, a svakako predstavlja nešto što se ne može videti u holivudskim ostvarenjima.

“Purpurni hibiskus” Čimamanda Ngozi Adiči (Chimamanda Ngozi Adichie)

knjiga 3 u 1: Slavuj, kukavica i purpurni hibiskus

"Neodoljiv, nežan i istinit, ovaj roman je najbolji književni debi još od "Boga malih stvari" Arundati Roj. Tanana studija porodičnog života i zapetljanih političkih zbivanja, koja se izdvaja na potpuno čaroban način." Džejson Kauli, The Times

Ovaj roman će vam hladne zimske dane ispuniti toplinom afričkog sunca, upoznati vas sa kulturom i strogim porodičnim odnosima daleke Nigerije, a zbog sjajnog pripovedačkog dara mlade književnice poželećete da što pre uronite i u ostala njena dela. Priča o naizgled skladnom životu i tragediji jedne imućne porodice, kao i prikaz političkih previranja u zemlji, daju neku notu tragične lepote i napetosti čitavom romanu. Likovi slični nama, iako iz potpuno drugačije kulture, razvijaju nam osećaj brige i bliskosti, naročito nakon finalne transformacije i tragedije koja ih je zadesila. Uz devojčicu Kambili i njenog brata Jaju poželećete da se nigerijska priča nikada ne završi.


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

Comments