Nakon gledanja “Parazita” ne možete biti ravnodušni. Ili će vam se svideti ili će vam apsolutno biti čudan i nepojmljiv. Ovo je film koji ostavlja jak utisak i koji ostavlja mnogo prostora za razmišljanje i tumačenje. Apsolutno je sigurno da film drži pažnju sve do samog kraja, sve do poslednje scene! I čini se da nikako ne možemo da predvidimo šta će se u svakoj narednoj sceni desiti, a u određenim momentima može se desiti da se naježiš od glave do pete.

Mnogi nisu očekivali da će upravo ovo ostvarenje dobiti najprestižniju filmsku nagradu, pa ipak, baš ta nagrada koja je pripala ovom filmu, sigurno će nagnati mnoge da ga odgledaju!

I činjenica da je ovo prvi film koji nije na engleskom jeziku, a koji je osvojio Oskara za najbolji film, svakako će doprineti da jedno veče posvetiš upravo ovom ostvarenju. Podsetimo, pored nagrade za najbolji film, “Parazit” je dobio još tri Oskara: za najboljeg reditelja, najbolji scenario i najbolji internacionalni film. 

S obzirom na sve ove nagrade, sada je vreme da se pogledaju i drugi zapostavljeni filmovi Bong Joon-hoa. Vreme je da se upoznamo sa malo neklasičnim i neholivudskim stilom, kojim odišu svi filmovi ovog južnokorejskog reditelja.

Barking dogs never bite 

I sama priča ovog filma je prilično čudna. Naime, radi se o čoveku koji izuzetno mrzi zvuk lajanja pasa i onda pribegava čak i zlostavljanju i otmici pasa. I ovde imamo motive prikaza klasne borbe i socijalne hijararhije, koje se odvijaju u jednom kompleksu. Nećemo ti previše otkrivati, ali ono što treba da znaš je da se je film iz 2000. godine i da ima dobru ocenu na IMDb-u, odnosno ocenu 7.

The Host 

Ovaj akcioni film, koji je ujedno i drama i horor, obrađuje jednu prilično zanimljivu temu, ako vas interesuje ova tematika. Dakle u središtu je korejska porodica niže srednje klase, koja pokušava da spase jednog svog člana od ogromnog morskog čudovišta, koji izlazi iz reke. To čudovište preti i građanima. Potpuno zanimljiva priča i na još zanimljiviji način obrađena. Vredna da joj se posvetiš!

Comments