Kada neko spomene zdravu ishranu često prvo pomislimo na neke komplikovane nutricionističke recepte koje nije lako niti spremiti, niti nabaviti sve sastojke da bi mogli da ih pripremimo.

Ali zdrava ishrana uopšte ne mora da podrazumeva ništa komplikovano niti teško za pripremu. Dovoljno je da kupite osnovne namirnice koje možete naći na svakoj pojaci ili obližnjem supermarketu.

Ukoliko se trudite da tokom dana unosite sledećih pet namirnica, ne samo da ćete biti zadovoljni i puni energije već će vaše telo dobiti sve hranljive materije koje su vašem telu potrebne kako bi ostalo zdravo i vitalno.

Proteini

Iako tačna količina proteina može da varira u zavisnosti od vaše težine i aktivnosti, smatra se da je ženama potrebno da unesu zmeđu 40 i 75 grama proteina tokom dana. Da biste svom organizmu obezbedili adekvatan dnevni unos, svaki obrok treba da sadrži neku vrstu čistog proteina jer on snižava vrednost masti i holestorala. Ono što bi trebalo da konzumirate tokom dana jesu niskokalorični proizvodi, mahunarke, pileće belo meso koje je izvrstan izvor proteina, riba i tofu. Trudite se da bar nešto od navedenog konzumirate u toku dana kako bi održali organizam zdravim a pritom uspećete i da smanjite kilažu ukoliko ste na dijeti, jer ove nazivi ovih namirnica se često pojavljuju u receptima za razne dijete.

S54 5 namirnica koje bi TREBALO da jedete svakog dana

 Zdravi ugljeni hidrati

Kako biste pomogli svom telu da održi nivo energije koji vam je potreban tokom dana  i kako bi ostali siti i zadovoljni do sledećeg obroka, odlučite se za složene ugljene hidrate, koji zahtevaju duži period resorbovanja u organizam. Namirnice koje bi trebalo da konzumirate su integralne žitarice, slatki krompir, i pasulj koji možete dodati vaši salatama. Potrudite se da u toku dana unesete bar nešto od ovoga u vaše telo, jer snaga koja vam je potrebna nije zanemarljiva a ljudi to najčešće rade- zanemaruju obnavljanje enrgije koja im pokreće telo.

S28 5 namirnica koje bi TREBALO da jedete svakog dana
Comments