Prvi januar je odavno prošao. Taj čuveni simbol novih početaka i pravi trenutak za donošenje novogodišnjih odluka (ili planova kojima ćeš samo zavaravati sebe). Iako lično volim to što dolazak nove godine predstavlja u savremenoj kulturi, ne smatram da je obavezno zabeležiti neke svoje ideje i ciljeve baš tog datuma, već zapravo kad god osetiš da ti je dosta! Starog života, starih navika, odnosa i aktivnosti koje te ne ispunjavaju, već te umaraju… Kad god ti osetiš da je vreme da okreneš novi list – tada i treba da okreneš novi list, pa makar to bilo i 17. aprila. 

Tema koja je na neki način obeležila prethodnu godinu i o kojoj smo najzad progovorili, stidljivo i možda neubedljivo, ali smo ipak progovorili, jeste mentalno zdravlje. Iz dana u dan smo slušali i čitali priče ljudi koji su bili voljni da podele svoje iskustvo, slatko smo se smejali meme-ovima koji su brojniji nego ikad, a koji možda na pravi način prenose poruku – svima nam je ponekad teško i to je sasvim u redu. Samo još da to iskreno prihvatimo i razumemo, a ne samo govorimo… No, zahvaljujući svemu čega smo u prethodnoj godini postali svesni, shvatli smo vrlo važnu stvar – sebi zaista treba da budemo na prvom mestu, bez ikakvog preterivanja, bez ikakvog klišea. I upravo zato, najvažnije odluke koje treba da doneseš treba da se tiču jedino toga kako preživeti sve što ti se dešava. Kako ostati zdrava, stabilna, u savršenom miru sa samom sobom, zadovoljna sobom i u svom telu. 

wellness 2 1 5 #wellness rezolucija kojih ćeš želeti da se pridržavaš ove godine

Stajati češće

Posao u velikoj meri utiče na naš život, a nije ni čudo ako uzmemo u obzir to da tamo provedemo minimum trećinu svog dana. Verujem da nema potrebe naglašavati da je po naše mentalno zdravlje jako važno da radimo ono što volimo, što nam prija ili što nas makar ne ugrožava, već smo time koliko-toliko zadovoljni. Po opšte zdravlje je pak bitno da ne dozvolimo da se zbog posla ulenjimo na fizičkom nivou i zapostavimo važnost pokreta. Ukoliko i sama radiš “sedeći” posao, “najbezazlenije” što može da se desi jeste da se ugojiš, izgubiš kondiciju, dobiješ probleme sa kičmom, ali to nije sve i posledice mogu biti i mnogo ozbiljnije, makar ako je sudeći prema nekim istraživanjima. Uvedi u svoju dnevnu rutinu redovnu “šetnju” po kancelariji. Na svakih pola sata ustani, kratko prošetaj, postoji pored prozora, izađi na terasu, jednostavno – koristi noge! Budi u uspravnom položaju, protegni se, razmrdaj. Značiće.

Praktikovati fizičku aktivnost svakog dana – makar po malo!

Nakon minimalne fizičke aktivnosti u toku radnog vremena, slobodno vreme jeste vreme za odmor, ali i lagano vežbanje možeš da percipiraš na taj način – oslobađaš se negativne energije i stresa koji se nagomilao u toku dana. Eto dobrobiti i za telo i za um! Pronađi i prati svoj ritam. Sasvim je u redu iskoristiti modernu tehnologiju kao saveznika u ovom poduhvatu, a lično, moja preporuka je aplikacija WeBurn koja je namenjena vežbanju kod kuće, a treninzi traju svega 7 minuta! Bez dalje rasprave, toliko vremena možeš da izdvojiš za sebe i svoje psihofizičko zdravlje.

Comments