Skandinavski uticaj je procvetao u svim elementima dizajna, od vizuelne umetnosti i tipografije do arhitekture, nameštaja i uređenja doma. Izdvojili smo 10 stanova koji demonstriraju raspon i svestranost skandinavskog enterijera – u pojedinim dominira klasična bela boja i drvo tipične za Ikea kataloge, dok se drugi bave širim definicijama nordijskog dekora sa svetlim, šarenim motivima. Jedna od najboljih opcija u skandinavskom dizajnu je da skoro svako u svoj dom može integrisati neke od ovih klasičnih pristupa, a sigurni smo da ćete pronaći barem jedan koji će odgovarati vašem stilu.

Naš prvi enterijer započinje sa konceptom renovacije koji su osmislile arhitekte Anna i Eugeni Bach. Prostor se igra sa važnošću faktora svetlosti u skandinavskom dizajnu, ali dodaje jedan upadljivi modernistički element u vidu nesvakidašnjeg plafona koji prepliće naraciju između jarke svetlosti i odgovarajuće senke. Originalne pločice su sačuvane i osvežene, ali potom rekonfigurisane u nizu prepoznatljivih pruga do izuzetnog efekta. Dekorisana s drvenim i belim površinama, kuhinja personifikuje najbazičniji skandinavski dizajn.

Sledeći enterijer je raznobojniji i ispunjen mnoštvom prirodnih elemenata. Uvek je bitno uneti boju u prostoriju jer donosi živost, pogotovo u tmurnim jesenjim i zimskim danima. Ugradni delovi za odlaganje su uvek poželjni jer pomažu da prostor bude uredan. Ovaj dom je odličan primer kako se nordijski uticaj može usaglasiti sa predmetima iz drugih zemalja, kao što su, u ovom slučaju, ogledalo iz Francuske i stolice iz Italije. Dekoracija je jednostavna i prijemčiva. Zid iza prostora za odlaganje obložen je tapetom sa novinskim printom.

Comments