Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Tri saveta za postojani tečni puder

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

I dočekasmo najzad Sterijino pozorje! Ovo je jedan od događaja koji Novi Sad čini dinamičnijim i plemenitijim, a pozorišta punijim i svrsishodnijim. Ovaj događaj pruža nam priliku da vidimo šta se dešava na scenama drugih gradova i zemalja. Tokom ovog događaja, novosadskim ulicama koračaju ličnosti iz sveta teatra, filma i ostalih umetnosti.

Predstavom “Otac na službenom putu”, po scenariju Abdulaha Sidrana, a u režiji Olivera Frljića i izvedbi Ateljea 212, otvoreno je 57. Sterijino pozorje. Kusturičin film, po istom scenariju, osvojio je Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu 1985. godine i bio je nominovan za nagradu Oskar Američke filmske akademije za najbolji film van engleskog govornog područja. Predstava je dobila pet nagrada.

Politički okvir čini razlaz Tita i Staljina (Иосиф Виссарионович Сталин), i on svakako utiče na društvenu situaciju, prikazanu kroz raspad jedne porodice. Ne smatram istoimeni film naročito zanimljivim, a na predstavi su me držali budnom sjajne pesme, čiji je autor Oliver Frljić, scenografija, scene seksa, jer su stvarne i groteskne, i Branislav Trifunović. (Nažalost, Ivan Jeftović nije se intenzivno pojavljivao na sceni, ali svaki put kada jeste, osetio se njegov profesionalizam. I u naklonu. Velik je, jer ne glumi velikog kao, recimo, Gordan Kičić u mjuziklu “Kosa”.)

slika 153 57. Sterijino pozorje: “Otac na službenom putu”

Scena iz predstave “Otac na službenom putu”

Ono što sam ja videla u predstavi jeste nesretna sudbina žene, koja je izgleda toliko očigledna da nikome nije zanimljiva. Naime, ljubavnica (koju tumači Aleksandra Janković) izdala je “oca”, Mahmuta Zolja (čiji lik tumači Branislav Trifunović), zbog čega je otišao u zatvor. Sve vreme, žena ga čeka. Čekala ga je i pre zatvora, sa raznih službenih puteva, na kojima se on kurvao. Kada je izašao, iz Sarajeva su se preselili u Zvornik. Žena se prilagođava sredini. Radi. A on se i dalje kurva. Kada je dobio dopuštenje da se vrati u Sarajevo, iako žena nije htela, on je insistirao. Svađu oko toga završili su njegovom rečenicom, kojom joj saopštava da će se on vratiti u Sarajevo makar se ona bacila u Drinu. I na kraju, dok se ona miri sa rođenim bratom Farukom (igra ga Ivan Jeftović), koji joj je muža zatvorio, “otac” se opet kurva. Položaj žene u predstavi “Otac na službenom putu” i te kako je naglašen, a Hana Selimović, glumica koja tumači lik te iste žene i majke, Sene Zolj, izvrsno je odigrala svoju ulogu.

slika 240 57. Sterijino pozorje: “Otac na službenom putu”

Otac i Kurva

Dečak Dino, kojeg igra Vlastimir Đuza Stojiljković, dobio je najviše aplauza. Žurku posle predstave začinili su vino i kokteli. Mira Banjac, Branislav Lečić, glumci iz predstave, stalna glumačka postava Srpskog narodnog pozorišta i Pozorišta mladih, reditelji, scenografi i arhitekte učinili su prostor prijatnim i zabavnim.


Ivana Miljak pokreće, provocira, polemiše, sa namerom da oslobodi i otkrije… Bez sumnje sadrži u sebi najsmelija nastojanja ka stvaranju posve originalnog. Raskida sa starim i otkriva novo, ne pretenduje na trajnost, a još manje na nepromenljivost.

Editors choice