Japan je zemlja koja ima jednu od najdužih beauty tradicija na svetu, koja traje već 3000 godina. Globalizacijom beauty tržišta japanski rituali konačno dobijaju pažnju koju zaslužuju, a neki od njihovih proizvoda su dosegli kultni status. Beauty rutine u Aziji neretko se sastoje čak i od 13 koraka, a svaki od proizvoda u toj rutini poseban je zbog niza jedinstvenih sastojaka. Obožavatelji kozmetike širom sveta poslednjih godina se više fokusiraju na sastojke nego na konkretan proizvod, a ovo je 6 najefikasnijih sastojaka koji dolaze iz Japana koji su vašoj koži i kosi preko potrebni.

Pirinčane mekinje

Ovaj sastojak poznat je još i kao komenuka i dolazi iz spoljneg sloja zrna pirinča koji je veoma bogat antioksidansima kao što je gamma oryzanol koji dubinski čisti kožu, vitaminima B i E kao i fenolnom, linolnom i oleinskom kiselinom. Ovaj sastojak može se koristiti na više načina jer osim pozitivnih efekata na kožu i kosu, dobro utiče i na naš organizam. Osim pročišćavanja lica, potpomaže rast jake i zdrave kose, a ima i niz anti-age efekata s obzirom na to da će redovnom upotrebom doći do ujednačavanja tena i eliminisanja finih linija. Glavni je sastojak brojnih hidratantnih krema, seruma za lice i umivalica.

angelica echeverry iZlMuVu9luM unsplash e1603790671664 5 japanskih beauty sastojaka koji su potrebni vašoj koži i kosi

Tsubaki ulje

Seme japanske kamelije puno je laganog ali veoma hidrirajućeg ulja koje se još naziva i Tsubaki ulje. Poznato je da su gejše koristile ovo ulje kako bi uklonile šminku sa kože i oporavile je. Bogato je masnim kiselinama i vitaminima A, D i E koji su ključni za hidrataciju i obnovu kože. Može se koristiti i za negovanje noktiju, a naročito za uklanjanje zanoktica, a zbog svojih antifugalnih osobina efikasno je i u sprečavanju pojave peruti.

Comments