Yuzu

Ovo citrusno voće gaji se širom Azije i prebogato je vitaminom C koji potpomaže prečišćavanje kože i kompletnog organizma. U japanskoj kulturi sok ove biljke dodaje se u kupke za tuširanje, ali se od njega može napraviti i ulje. Veoma mala količina ulja ove biljke, dovoljna je reši problem hiperpigmentacije, a možete ga nanositi i na isušene delove kože. Osim kupki, najčešće ga možete pronaći u serumima i maskama za lice.

Japanska divlja ruža

Ova biljka se već vekovima brižno gaji širom Azije zbog svoje upotrebe u medicini u kojoj se najčešće koristi za čišćenje rana, poboljšavanje cirkulacije i sprečavanje glavobolja. Kada cvet ove biljke procveta, proizvode se šipurci koji su prirodan izvor masnih kiselina, vitamina A, C i E i flavonoida. Njegovo ulje je idealno za negu osetljive i zrelije kože, a možete ga koristiti i na kosi radi jačanja dlake i davanja novog sjaja celoj kosi.

christin hume 0MoF Fe0w0A unsplash e1603790875461 5 japanskih beauty sastojaka koji su potrebni vašoj koži i kosi

Hinoki

Sveto drvo u japanskoj kulturi, hinoki se koristilo za konstruisanje svetih hramova, a ima brojna antimikrobna svojstva. Koristi se tokom aromaterapije, a zbog benefita kao što su ublažavanje anksioznosti i smirivanje nervnog sistema, čest je sastojak sapuna i pasti za zube. Nažalost, drvo hinokija se polako bliži istrebljenju, stoga je potrebno istražiti brend od koga kupujete ulje ili druge proizvode obogaćene njime kako bi se uverili da njegovo poreklo ne doprinosi dodatnom uništavanju ove vrste. Ukoliko niste imali alergijsku reakciju ni na jedno aromatično ulje, nećete ni na ovaj proizvod, i možete ga koristiti na svim delovima tela za postizanje detoksikacije i pročišćavanja.

Naslovna fotografija: instagram.com/creativeinspomagazine

Aleksandra Aničić

Comments