Naš dom leti predstavlja našu oazu. Ne mira, mi ovde ne koristimo opšta mesta i ne vodimo vas u obilazak stana neke pevačice. Već samo oazu. Onaj usijani beton napolju je pustinja u kojoj nema vazduha, nema drveta pod koje možemo da se sklonimo od sunca, a našem domu, koji je (srećom) sve samo ne topao, nalaze se hlad i okepljujuća voda. Ali da bi u njemu zaista bilo prijatno i hladno, moramo da se poslužimo određenim trikovima. U nastavku teksta donosimo vam na kojih 6 načina možete da “ohladite” svoju sobu ovog leta.

Odaberite tamnije zavese

Često izbegavamo zavese koje su tamne, jer imamo osećaj da nam vizuelno smanjuju i zatvaraju prostor. Ponekad, pogotovo zimi, manjak svetlosti nas baca u depresiju, ali nekog teškog letnjeg popodneva to je upravo ono što nam treba. Tamne i teške zavese savršene su za, recimo, spavaću sobu, jer će sprečiti ne samo dopiranje svetlosti, već i toplote. To će vam stvoriti savršenu atmosferu za jednu popodnevnu dremkicu.

Promenite posteljinu

Kao što materijali greju, tako mogu i da hlade. Oni kojima se leti pokrivate, moraju biti lagani, tanki, prirodni, što će omogućiti vašoj koži da “diše”. Sintetiku bi svakako trebalo da izbacite iz upotrebe, pogotovo tokom leta. Umesto ćebadi koristite frotire, a čaršav neka vam bude pamučan. Takođe, svilena posteljina je glatka i mekana, a dobra je ne samo za vrele letnje noći, već i za ljude koje pate od alergija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarah Lyon (@sarahlyon9)

Obogatite sobu biljkama

Sobne biljke nisu dobre samo za unošenje pozitivne energije u prostor ili pravljenje dobrih slika enterijera za Instagram. Biljke poput fikusa procesom transpiracije izvlače toplotu iz prostorije. One otpuštaju višak vode  iz svog lišća i naj taj način hlade “sebe” i okolinu. Ukoliko dosada niste mislili da možete da održite neku biljku u životu, sada je pravi trenutak da ipak pokušate.

Comments