Kombinacija kuhinje i trpezarije može se osmisliti kao veoma praktična prostorija za društvena okupljanja. Većina domova širom sveta tradicionalno je imala zasebna područja za pripremu i konzumiranje hrane, ali je u poslednjih nekoliko decenija popularnost kombinovanja kuhinje i trpezarije porasla. Ovo su neformalniji prostori koji, pored pripreme hrane i ručavanja, mogu biti stecište mnogih aktivnosti, kao što su rad od kuće ili razni vidovi razonode. Kuhinje sa trpezarijom takođe mogu uštedeti prostor u manjim domovima. Šest primera koje smo izdvojili uključuju raznolikost primera kuhinjskih enterijera, kao što su kuhinje sa ostrvima, i kuhinje sa barom za doručak.

Lover‘s House, Španija (Isla Architects)

Lokalni studio Isla Architects je prilagodio i unapredio ovu porodičnu vikendicu na španskom ostrvu Majorka, koristeći minimalističke materijale i palete boja kako bi akcentovali jednostavnu geometriju zdanja. U kuhinji sa trpezarijom, beli mat ormari i radne ploče upotpunjuju prljavobele zidove. Popločan pod poprima toplu boju terakote u spoljašnosti kuće, dok elementi poput sudopere i ploče za kuvanje imaju čist, neukrašeni dizajn koji se razlikuje od rustičnog drvenog trpezarijskog stola i stolica.

Marine, Australija (David Barr Architects)

Kuhinja sa trpezarijom je obložena drvetom u ovoj pomoćnoj prostoriji doma u Pertu, u Australiji. Drveni ormarići i drveno kuhinjsko ostrvo prekriveno sivim kamenim pultovima smešteni su uz zid obložen drvetom, koji skriva pećnicu i razne skladišne prostore. Na otvorenim policama iznad sudopere i radnih površina nalazi se zbirka ukrasne keramike, dok su odgovarajući keramički krčag i činija postavljeni na drvenom trpezarijskom stolu. Jedna strana kuhinjskog ostrva funkcioniše kao bar za doručak, zajedno sa visokim drvenim stolicama.

House for a Sea Dog, Italija (Dodi Moss)

Ovaj stan u potkrovlju, smešten u zgradu staru 300 godina u Đenovi, projektovan je tako da bude osvetljen i prostran koliko je to moguće. U kuhinjskoj trpezariji, jednozidna kuhinja u umirujućoj tamnosivoj nijansi postavljena je uz zid od crvene opeke. Ovo ostavlja prostor za trpezarijski sto i izbor stolica od savijenog drveta sa sedištima od ratana. Pećnica i frižider su skriveni u belim ormarićima koji se stapaju sa zidom.

Comments