Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Šta oni koji ispunjavaju život zelenom bojom rade bolje od ostalih?

Zašto je serija Sluškinjina priča toliko relevantna danas i kako pomaže ženama da se (iz)bore za svoja prava

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

6 proverenih saveta za negu suve kože

6 proverenih saveta za negu suve kože

Ukoliko je vaša koža suva i sklona crvenilu i iritaciji, sve što želite je brzo olakšanje. Iskustva su pokazala da kreme za lice nisu rešenje samo po sebi. Na stanje kože imaju veliki uticaj i način čišćenja kože, vremenski uslovi, ishrana, pa čak i odeća. Isprobajte ovih 6 delotvornih saveta.

Merz slika suva koza 6 proverenih saveta za negu suve kože

Toplo da, vruće NE
Dermatolozi upozoravaju da je tuširanje vrućom vodom uz puno pare loše za suvu kožu, iako prija u hladnim zimskim mesecima. Vruća voda uklanja i prirodne masne materije sa površine tela koje sprečavaju prekomerni gubitak vlage i održavaju kožu glatkom i vlažnom. Savetujemo nešto nižu temperaturu vode i kraće tuširanje uz nežno posušivanje kože.

Lagano čišćenje kože
Preporučuje se čišćenje kože proizvodima sa niskim sadržajem sapuna. Proizvodi sa mirisnim i antibakterijskim supstancama jako iritiraju, posebno suvu kožu. Dermatolozi savetuju korišćenje sredstava sa većim sadržajem ceramida (masne materije koji grade spoljašnju barijeru i zadržavaju vlagu u koži). Sintetski ceramidi nadoknađuju prirodne, čiji se sadržaj na površini kože starenjem smanjuje.

Pametno brijanje
Brijanjem se osim dlaka uklanjaju i prirodne zaštitne masne materije. Najbolje vreme brijanja je posle tuširanja kada su dlake mekše i savitljivije. Uvek koristite kremu ili gel za brijanje uz povlačenje u pravcu rasta dlake. Nedovoljno oštar žilet dodatno iritira kožu. Pre prve upotrebe, alkoholom dezinfikujte žilet.

Zimski period i nega kože
Hladan vazduh podjednako kao i suv vazduh uzrok su suve kože u zimskim mesecima. Grejanje uklanja vlagu iz vazduha i čini vašu kožu “žednom”. Pronađite uvek način za povećanje vlažnosti vazduha u prostorijama do idealnog nivoa od 50%.

Pravilno oblačenje
Preko leta je važno da koža ne bude direktno izložena suncu u određenom periodu, a tokom zime je bitno da se koža ne pretopljava, i savetuje se slojevito oblačenje, koje sprečava preznojavanje i pregrevanje.

Ishrana
Pravilan unos vitamina, minerala i drugih hranljivih materija tokom zimskog perioda je posebno važno zbog povećanja odbrane organizma od bakterijskih i virusnih infekcija. Ne treba zaboraviti da se koža hrani dopremanjem hranljivih materija putem krvi, iznutra. Vitamini A, C i E, gvožđe i cink su svakodnevno neophodni za pravilno formiranje ćelija kože. Omega-3 i omega-6 masne kiseline, ekstrakt zelenog čaja, koenzim Q10 su aktivni elementi koji se dodatno savetuju zbog očuvanja vlage kože, pojačanja njenih odbrambenih sposobnosti i prevenciju crvenila, iritacija i ekcema.

Merz slika kutije kapsule 6 proverenih saveta za negu suve kože

Dijetetski proizvod Merz Spezial kapsule za kožu  je uspešan u prevenciji i tretmanu suve kože. Nauka nam u ovom slučaju pomaže da brz način života ne bude smetnja pravilnoj ishrani organizma koji rezultuje lepim izgledom.

Editors choice