Kako da mlada osoba ostane motivisana, pogotovo kada su u pitanju putovanja i istraživanje novih mesta koja odlikuju različita kulturna obeležja, pored svih obaveza na fakultetu, ili pritisaka koji dolaze sa radnog mesta i okoline?

Motivacija nije ograničena, ali funkcioniše po principu baterije koja stalno mora da se “puni”. Mladi često zaborave na onu izreku “sve je lako kad si mlad” i koliko zapravo mogu različitih aktivnosti u isto vreme da postignu. Ukoliko ste i Vi od onih koji ne stižu da ostvaruju svoje snove, evo 6 koraka koji će Vas podsetiti zašto treba s vremena na vreme da napravite pauzu od svakodnevnice i isplanirate nešto drugačije u izazovnijoj sredini koja krije mnogo novih avantura!

Razmišljajte o mestima koje želite da vidite

23  6 razloga da putujete i “izađete iz zone komfora”

Kažu da se bogat čovek ne prepoznaje po broju cipela kojima je prošetao istim ulicama, već brojem ulica kojima je šetao u istim cipelama. Ukoliko osećate da je Vaš život postao rutina i želite da odete negde i promenite pogled na svet, uradite to! Kada ako ne sada?! Toliko je zemalja koje kriju različitu istoriju, ukuse i znamenitosti koje trebate da vidite i osetite, neke druge ljude koji na svakom kraju sveta pričaju različitim jezikom, ali koji se smeju na istom jeziku i spremni su da Vas upoznaju sa svojom kulturom. Probudite avanturistu u sebi i sa svakog putovanja ćete poneti neprocenjivo iskustvo!

Posvetite svoje vreme putovanju

Neka putovanje u drugu zemlju postane potreba i obavezna stanica u barem jednom u godini. Posvetiti vreme koje provodite na internetu da istražite šta biste želeli da vidite i gde biste voleli da se usavršavate.

Čitajte forume o putovanjima

31  6 razloga da putujete i “izađete iz zone komfora”

Niko neće doći i ubeđivati Vas da učinite nešto ludo za sebe i iskusite egzotične predele. Dakle, neophodno je posvetiti vreme istraživanju tekstova koji se bave putovanjima, a samim tim naići ćete na mnoštvo destinacija za koje možda nikada niste ni čuli, pročitaćete iskustvo nekoga ko je već bio tu i možda Vas baš njegova priča motiviše da i Vi to doživite. Uglavnom su to tekstovi koje su pisali svetski putnici po putničkim forumima, i mogu se jako lako naći.

Čitajte knjige

“Ne možeš razumeti sadašnjost neke zemlje ukoliko ne razumeš njenu istoriju!”

Uvek budite naoružani znanjem, a najbolja riznica za to jesu upravo knjige. Čitajući neku knjigu sigurno ste barem jednom naleteli na predivne opise pejzaža koji su Vas ostavili bez daha, ili ste čitali o istoriji nekog naroda i zemlje i zapitali se koliko se toga promenilo od tada pa do sada. Zato su knjige uvek neisrcpni izvor motivacije.

Učite strane jezike

15  6 razloga da putujete i “izađete iz zone komfora”

“Čovek je bogat onoliko koliko jezika govori!”

Ne zaboravite da se strani jezik uvek najbolje usavršava upavo kroz konverzaciju s ljudima, i dajte sebi šansu da steknete prijatelje širom sveta sa kojima nećete samo usavršavati jezik, već i steći nezaboravne uspomene koje ćete prepričavati.

Napravite pauzu

41  6 razloga da putujete i “izađete iz zone komfora”

Najbolji recept za punjenje baterija jeste upravo odmor. Svakome je nekada preko glave posla, fakulteta, rutine, istih lica na ulici, i potrebno nam je da negde odemo i vratimo se sveži, motivisani i spemni da dalje radimo. Global Citizen program je program koji Vam pruža šansu da otputujete u zemlju u koju ste možda želeli oduvek da odete i razvijete sebe volontirajući u sasvim drugačijem okruženju. Mogućnost prijave imaju studenti između 19 i 26 godina. Spojite lepo i korisno, putujte, usudite se da izađete iz svoje zone komfora i ostvarite uticaj na ljude u toj zemlji!

Više o samom programu volontiranja možete pronaći na zvaničnom websajt-u, klikom ovde, i popuniti prijavu na ovom sajtu za učešće u programu. Nakon toga, kontaktiraće Vas kordinator ovog internacionalnog programa za studente za dalje procese selekcije.

AIESEC je globalna mreža studenata koja razvija liderski potencijal mladih i pozitivno utiče na društvo. Prisustvom u preko 120 zemalja sveta, AIESEC predstavlja najveću organizaciju vođenu od strane studenata. Svojim programima internacionalnih praksi i organizacijom edukativnih i društveno odgovornih projekata, AIESEC pruža mladima jedinstvenu mogućnost za lični i profesionalni razvoj.

Comments