Mnoge od žena američke istorije poput Roze Parks, Helen Keler, Suzan B. Entoni pominju se u knjigama američke istorije, ali ima i onih koje su isto tako menjale tok istorije i pomogle u razvoju ženskih prava, a nisu poznate javnosti. Za vas smo izdvojili nekoliko interesantnih i hrabrih žena koje su manje poznate, ali zahvaljujući njima mi danas živimo kako dolikuje.

Viktorija Vudhul

Viktorija je po nacionalnosti bila Amerikanka, po zanimanju političarka. Živela je u 19. veku i uradila je mnogo za prava žena u američkoj politici. Naime, ona je prva žena koja se 1872. godine kandidovala za predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Pre ovog poteza žene nisu imale prava da glasaju. Podržavala je pravo glasa žena i siromašnih ljudi u toj državi. Iako se njena kandidatura nije slavno završila, zvanično je upamćena kao “okidač” za ženska prava u svetu politike.

Vili Mej Tornton”Big mama”

Sećate se pesme Elvisa Prislija “Lovački pas” koja je pedesetih godina bila planetarni hit? Svi se sećaju. Elvis je dobio popularnost zahvaljujući toj pesmi, ali je zapravo sve zasluge trebalo da pokupi tekstopisac i pevač pod nazivom Big mama. Ova žena je bila multitalentovani umetnik. Nikada nije želela da se javno eksponira, pa su zbog toga sve ostale zvezde preuzimale njene zasluge. Kasnije, 1961. godine, napisala je još jedan planetarni hit koji je otpevala Dženis Džoplin.

Evelin Vitkin

Žene u nauci? Pre ove dame, ne. Rođena 1921. godine u Americi, promenila je tok američke istorije. Nije lako biti naučnik u vremenu promena i otkrivanja raznih bolesti, međutim ova genetičarka je dobila nagradu za istraživanja u vezi sa ljudskim DNK. Bila je među prvim ženama koja je postala član Nacionalne akademije nauka 1977. godine. Njeni doprinosi nauci priznati su od strane Sjedinjenih Američkih Država i 2002. godine dobila je Nacionalnu medalju za nauku koju joj je lično uručio Džordž Buš.

zene 6 žena koje su PROMENILE tok istorije

Comments