Možda zvuči paradoksalno, ali što sam starija to sve više uviđam zašto je Uskrs naš najradosniji praznik. Mislim, makar ja znam zašto mu se najviše radujem – pre svega tu je “raspust” koji se “pada” u toku jednog od najlepših godišnjih doba, proleća, a onda i činjenica da ću tih nekoliko slobodnih dana iskoristiti da se družim sa porodicom sa kojom nisam svakog dana i da će sve biti lepo i bezbrižno baš kao kada sam bila mlađa. Uz to, obožavam da ukrašavam uskršnja jaja, a što sam starija, to sam i veštija i inspirisanija da svake godine isprobam neku novu ideju. Eto, baš sam juče jedva oprala ruke od svih tih boja koje sam isprobavala i sa kojima sam se igrala. OK, sada stvarno moram da priznam da mi uskršnja jaja nikad bolje nisu ispala!

Uglavnom, iako je farbanje jaja tradicija kojoj se posvećuje najviše pažnje, ja nekako volim da se pozabavim i dekoracijom uskršnje trpeze i samog doma, a mnogo ideja za takvu uskršnju dekoraciju pronašla sam na Pinterestu i, još lakše, na Youtubu – link do sjajnog videa ostavila sam na kraju teksta!

S obzirom na to da je proleće, za uskršnju dekoraciju stola je najpametnije da upotrebiš dosta zelenila, biljaka i cveća, koje možeš pronaći u svom dvorištu. Buketi u vazama i venčići na zidovima ili vratima su obavezni, a možeš ih dodatno ukrasiti trakama, mašnama i papirnim jajima u raznim pastelnim bojama. Figurice u obliku zečeva i pilića su takođe obavezne, a ukoliko želiš da obraduješ svakog gosta, napravi sličnu dekoraciju za svakog od njih pojedinačno. U svaki tanjir stavi venčić od cveća, korpicu sa jednim ili dva uskršnja jaja, a ovu postavku možeš dodatno ukrasiti mašnama, uskršnjim figuricama ili slatkišima (čokoladno jaje ili zeka su uvek ukusna opcija!). Na sredinu stola stavi korpicu sa ostalim uskršnjim jajima, a po stolu pospi cvetiće, čokoladna ili dekorativna jaja, šljokice… Ukoliko si vešta, zeke i piliće možeš da napraviš i od papira, origami tehnikom. Salvete takođe igraju ključnu ulogu u dekoraciji stola jer od njih takođe možeš da napraviš razne figure u duhu Uskrsa!

Rustična uskršnja dekoracija doma je takođe vrlo popularna i prilično lepa za videti, ali i napraviti, tako da pusti mašti na volju i poigraj se sa grančicama, kamenčićima, ukrasima od drveta, zelenilom i ostalim detaljima u neutralnim, zemljanim tonovima. U videu koji te čeka na kraju teksta pronaći ćeš i nekoliko minimalističkih ideja za ukrašavanje jaja, za slučaj da ćeš ih farbati tek danas.

Ukoliko živiš u kući, eto prilike da se pozabaviš i spoljašnjom dekoracijom! “Must have” detalj je svakako venac od cveća i grančica koji možeš ukrasiti prepeličjim jajima, mašnama i drugim uskršnjim ukrasima. Naravno, to ne mora da bude venac, već na sličan način možeš ukrasiti i aranžirati staru saksiju ili čak koficu za polivanje.

Osim uskršnjih jaja koja su sama po sebi dekorativna, u dekoraciju obavezno uključi dosta svežeg cveća koje ne samo da će izgledati lepo kako na trpezi, tako i u bilo kom drugom delu doma, već će širiti i prelep miris! Kada je reč o bojama koje će ove godine biti dominantne u dekoraciji, to su pre svega pastelni tonovi koji deluju nežno i veselo – sasvim u uskršnjem duhu! Na kraju, s obzirom na to da nismo odoleli skandinavskom stilu uređenja doma, bilo je očekivano da ćemo ovu ideju “ukrasti” i za Uskrs – mnogo bele, bež, srebrne i zlatne boje i drvenih i metalnih detalja biće ti neophodni u ovom slučaju.

Pusti mašti na volju kada je uskršnja dekoracija u pitanju, igraj se i eksperimentiši – i probudi dete u sebi!

Naslovna fotografija: unsplash.com

Ivana

Comments