Ne brinite, nećemo vam reći da treba da ustajete ranije. Svako treba da se ponaša na način koji mu odgovara. Svi smo jedinstveni. Kao što pojedini ne tolerišu gluten, a drugi da, tako postoje noćne ptice i ranoranioci. Nijedno nije pogrešno – samo je različito. Kao što varira i naše poimanje uspeha, razlikovaće se i način na koji mu pristupimo. Ipak, postoje pojedine stvari koje mogu biti zajedničke svakom tipu osobe. Ako želite da organizujete dan tako da uvek bude uspešan, predlažemo vam nekoliko ideja kako da to i ostvarite…

Probudite se bez alarma (ako je to moguće)

Ako se probudite na zvuk alarma – istog trenutka ćete imati osećaj da jutro počinjete kao da ste na trci. Umesto toga, pokušajte da otkrijete koliko sati sna vam je potrebno da se odmorite. Uveče lezite barem sat vremena ranije od uobičajenog i saznajte da li vam je to dovoljno. Kad više puta to učinite, navići ćete organizam da se budi sam od sebe – bez alarma, pa ćete imati osećaj da vas niko ne požuruje.

Nemojte da gledate u telefon čim otvorite oči

Samim tim kad ujutru iz kreveta proverite mejl ili društvene mreže – momentalno unosite veliki broj informacija koji vam na početku dana nije potreban. Umesto toga idite u kupatilo, sredite se, vežbajte, meditirajte, vežbajte disanje, obucite se, pa kad se mirno smestite na stolicu/fotelju uz kafu, pogledajte na telefon. Mi svakako preporučujemo da to učinite tek kasnije u toku dana.

Dan podelite u celine

Ma koliko mislili da možemo multitaskujemo, istraživanja su pokazala da ne možemo. Više radnji odjednom zapravo smanjuje našu produktivnost. Zato radite jednu po jednu stvar – i to činite s pauzama. U tim kratkim vremenskim prekidima možete proveriti mejl ili, jednostavno, malo prošetati.

Imajte tačno vreme za trening i vreme jela

Izgleda da imamo vreme za sve osim fizioloških i vitalnih radnji. Kad kažete da nemate vremena za… zapravo ističete da vam to nije prioritet. Ako ne otkazujete poslovni sastanak, potrebe supružnika ili deteta, zašto otkazujete samom sebi? Zakažite tačno vreme jela i ne propuštajte ga. Vežbajte barem svako jutro nakon ustajanja, idite na trčanje, ili, pak, uplatite termin u teretani – ali danas – ne od ponedeljka ili prvog u mesecu.

Comments