Svi se mi u nekom trenutku borimo sa kreativnim blokadama, tj. osećamo da ideje ne dolaze istom lakoćom kao ranije ili brzo koliko smo očekivali. Bilo da radite sa naizgled nesagledivim izveštajima ili imate probleme koji vas “koče” na putu od ideje do realizacije nekog projekta, ovih nekoliko jednostavnih strategija pomoći će vam da se uspešno suočite sa svakim izazovom i povratite radni elan.

Promeni perspektivu

Dobra rešenja i najbolje ideje neće uvek doći do tebe kada sediš u kancelariji, za svojim radnim stolom, u dobro poznatom okruženju. Buđenje novih ideja najčešće se dešava u momentima kada izađeš iz dobro poznatih okvira i udobne zone i upustiš se u nepoznato – susreti i razgovori sa novim ljudima, nove knjige i putovanja na nova mesta.

Okruži se ljudima

Podeli svoj radni proces sa drugima – ako si na kraju slepe ulice, razgovor sa nekim zaista može puno da pomogne. To je jednostavna, ali nažalost, ne često primenjiva istina jer uglavnom verujemo da će nas drugi ljudi sabotirati radi neke lične koristi. Međutim, ukoliko sve držimo za sebe, nikada nećemo sebi stvoriti priliku da makar čujemo drugačije mišljenje i možda promenimo ugao posmatranja.

kreativne blokade 2 e1583742750123 8 efikasnih načina da prevaziđeš kreativne blokade na poslu

Postavi prioritete

Pojednostavi listu obaveza (na dnevnom nivou) kako bi lakše upravljala stavkama sa to-do liste. Uvek je bolje da nekoliko stvari uradiš odlično, nego da obaviš mnogo toga, ali nezadovoljna rezultatima. Slobodno dozvoli sebi da budeš nemilosrdna u otkrivanju onoga što možeš odložiti, delegirati (ukoliko radiš u timu), ili jednostavno preskočiti i ostaviti za bolji trenutak.

Sredi svoj prostor

Od ključnog značaja da svoj posao obavljaš na najbolji mogući način jeste stvaranje adekvatnih uslova za inspiraciju. Tvoje radno okruženje veoma utiče na tvoje razmišljanje i nivo kreativnosti, posebno u slučaju da radiš od kuće – to mora da bude samo tvoje mesto na kom si srećna i kada tu treba da provedeš čitav dan. Bez obzira na to da li radiš od kuće ili u kancelariji, pobrini se da je sve oko tebe sređeno.

Comments