Knjige su često naše utočište, “anđeli čuvari” i najbolji prijatelji, zahvaljujući kojima znamo da nikada nismo same. Naročito kada je reč o knjigama koje na neki način govore o sudbinama svake od nas: o izazovima sa kojima se svakodnevno suočavamo, strahovima, nadama, predrasudama sa kojima se susrećemo, borbi za ravnopravnost, ali pre svega borbi da ostanemo dosledne sebi. Izdvajamo osam knjiga koje će zaista promeniti vaš život – ili makar svest o nekim pitanjima i posmatranju nekih tema. Dakle, znate kako da iskoristite višak slobodnog vremena.

Topics of Conversation, Miranda Popkey

Ako ste ljubitelj dela Salli Rooney, ne možete pogrešiti ako uzmete primerak debitantskog romana Mirande Popkey, “Topics Of Conversation”. U ovom romanu objavljenom početkom godine, Popkey istražuje teme koje provociraju i teraju na razmišljanje, uključujući ženske želje, odnose, pristanke, seks i ljutnju. Ona je svež glas, i onaj koji je svakako vredan slušanja.

All About Love: New Visions, Bell Hooks

Knjiga “All About Love” od Bell Hooks je možda objavljena 2000. godine, ali njene misli i argumenti o modernoj ljubavi i dalje odjekuju i u 2020-oj. Feministkinja i naučnica ima misiju da sazna kako ljubav zaista izgleda. Lična i provokativna, ovo je vrsta knjige koja bi vam mogla promeniti život.

My Brilliant Friend, Elena Ferante

Prva je mračna, žestoka i nepokolebljiva u svom odrastanju. Druga je blaga i naizgled potčinjena, ali upravo iz snage one prve uspeva da izvuče sopstvenu snagu. Njihovo često surovo nadmetanje, nekad prikriveno, a nekad otvoreno, kao da drži to Elenino i Lilino neraskidivo prijateljstvo. Prva knjiga “Napuljske tetralogije” uvodi nas u jednu od najvećih priča napisanih u ovom veku, remek-delo koje je očaralo kritiku i osvojilo publiku širom sveta i vredna je da se nađe u vašoj biblioteci – realna priča o ženskom prijateljstvu osvojiće vas od prve do poslednje stranice.

The Reckonings: Essays, Lacy M Johnson

Objavljena 2018. godine, “The Reckonings” je istraživanje pravde. Dodirujući teme poput seksualnog napada, istorije umetnosti i rase, Johnson spaja svoju kritiku sa memoarima i etikom u zbirci. Svaki esej je dobar kao poslednji.

Comments