Whose Story Is This?, Rebecca Solnit

Otkako je objavila svoj esej za muškarce iz 2008. godine “Objašnjavaju mi stvari”, Solnit nije samo upoznala svet sa izrazom “mansplaining”, već nas je i ohrabrila da zapravo dovedemo u pitanje glasove koje slušamo svakodnevno . U ovoj zbirci eseja, pita se, ko je taj koji treba napisati i kako treba oblikovati kulturni narativ. Žene, ljudi u boji i LGBTQ + zajednica, bore se za položaj, pošto privilegovani, beli mužjaci počinju da gube tlo.

The Testaments, Margaret Atwood

Ukoliko ste čitale “Sluškinjinu priču”, ovaj nastavak bi definitivno trebalo da se što pre nađe na vašoj “read listi”. Ali, i ako niste, ovo moderno remek-delo možete čitati i zasebno. Margaret Atwood u ovoj knjizi svaku junakinju suočava sa sobom i navodi da otkrije do koje granice je spremna da brani svoja uverenja. Životi tri sasvim različite žene prepliću se, pričajući zapravo priču o svakoj od nas.

Self-Help, Lorrie Moore

Prvobitno objavljena 1985. godine, Lorrie Moore ne ostavlja nijedan neistražen predmet u knjizi “Self-Help”. Iako je objavljena pre više decenija, još uvek je relevantana. U romanu su, kroz ženski objektiv, prikazani životi 10 različitih žena, od kojih se svaka bori sa usamljenošću.

Madame Bovary, Gustave Flaubert

Kada je roman “Gospođa Bovari” prvi put objavljen, bio je skandalozan, a do danas je ostao neprevaziđena kritika društva i pojedinaca. Ema Bovari se kao mlada žena suočava sa činjenicom da brak nije ono što je očekivala, preispitujući svoju odluku o tome da se uda. Ipak, to je priča koja govori mnogo više – u licemernom i ograničenom društvu uvek najpre stradaju neprilagođeni pojedinci, a Emin san o idealnoj ljubavi i “savršenom” životu, pokazaće se, ne samo kao nedostižan, već i opasan…

Naslovna fotografija: instagram.com/nebuladaphne

Vladislava

Comments