U potrazi ste za književnim klasicima koji su osvojili srca čitalaca širom sveta? Otkrijte 7 najprodavanijih romana svih vremena – vaš vodič kroz dela koja su definisala generacije, probudila maštu i ostavila neizbrisiv trag u svetu književnosti. Od klasičnih avantura do modernih fantazija, ova lista nudi nešto za svakog ljubitelja knjige.

Sa intrigantnim likovima, nepredvidivim zapletima i nezaboravnim poukama, svaki od ovih romana zaslužuje mesto na vašoj književnoj polici. Budite spremni da se ponovo zaljubite u čitanje i otkrijete nove svetove koji čekaju iza svake okrenute stranice. Šta mislite, koliko se kvalitet poklapa sa brojem prodatih primeraka? 

Ovo su najprodavaniji romani koji su promenili svet književnosti 

Don Kihot (Don Quixote), autor: Miguel de Cervantes

Originalno objavljen u dva toma, Don Kihot je epska tragikomedija o čoveku toliko uronjenom u priče o viteštvu i galantnosti da zamišlja kako je vitez. Okuplja seoskog čoveka i ženu da mu budu “štitonoša” i “dama”. Brojne scene u knjizi postale su vanvremenske, posebno Don Kihotova bitka sa vetrenjačama, koje zamišlja kao strašne divove (odakle je i nastala čuvena izreka borba sa vetrenjačama, kad se uzalud borimo protiv nepobedivog neprijatelja).

Priča o dva grada (A Tale of Two Cities), autor: Charles Dickens

“Bilo je to najbolje doba, bilo je to najgore doba, bilo je to doba mudrosti, bilo je to doba ludosti, bila je to epoha vere, bila je to epoha neverovanja, bilo je to vreme svetlosti, bilo je to vreme mraka…” Tako počinje najpoznatiji roman Dickensa, istorijska fikcija smeštena u doba Francuske revolucije. Kao i većina Dickensovih dela, bavi se pitanjima klasne razlike, očajem siromašnih i dekadencijom bogatih. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by kara writes (@karaiswriting)

Mali princ (Le Petit Prince), autor: Antoine de Saint-Exupéry

Priča o neobičnoj lepoti, Mali princ hvata nešto čarobno i prolazno o detinjstvu – i ograničen pogled koji dolazi sa zrelošću i konformizmom. Radi se o dečaku princu koji putuje sa svog asteroida na druge planete. Ali, interpretiran je naizmenično kao komentar o ratu, čak i kao biblija alegorija

Hari Poter i kamen mudrosti (Harry Potter and the Sorcerer’s Stone), autor: J.K. Rowling

Prva knjiga o Dečaku koji je preživeo je najkraća i možda najmagičnija – nijedan drugi roman u serijalu ne hvata istu vrstu dečjeg čuda koje Hari doživljava kada prvi put ulazi u čarobnjački svet. Pre Rowling, bilo je romana o internatima, i bilo je dečaka čarobnjaka pre njenog Izabranog. Ali ništa nije zarobilo maštu javnosti kao Hari Poter – ni pre, ni posle. Još uvek čekamo da dečju pažnju toliko zaokupira jedna knjiga koliko je ova.

I ne osta nijedan (And Then There Were None), autor: Agatha Christie

I sama autorka je verovala da je ovo jedno od njenih najbolje napisanih dela. I ne osta nijedan je misterija koja zatvara deset ljudi na ostrvu. U potrazi za ubicom, svako od njih počinje da umire – jedan po jedan u skladu sa dečjom pesmicom, a preživeli pokušavaju da reše misteriju da bi se spasili.

San u crvenom paviljonu (Dream of the Red Chamber), autor: Cao Xueqin

Ovaj roman je široko priznat kao jedan od velikih kineskih romana iz predmoderne ere. Napisan tokom dinastije Ćing, poslednje carske dinastije pre revolucije 1911. godine koja je okončala monarhiju, opisuje uspon i pad plemićke porodice. Poznat je po stilizovanom prikazu ženskih likova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Clover Li (@shuyitheshiba)

Hobit (The Hobbit), autor: J.R.R. Tolkien

Pre Gospodara prstenova bio je Hobit, roman o avanturama hobita po imenu Bilbo Bagins, koji kreće na putovanje sa čarobnjakom i trinaest patuljaka kako bi preoteli svoju pradomovinu od zmaja. Originalno zamišljen kao samostalno delo, Hobit je kasnije pretočen u Tolkienov svet Srednje zemlje kako je serijal Gospodar prstenova počeo da dobija oblik, pri čemu je Tolkien u kasnijim izdanjima Hobita dodao kontekstualne detalje. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natasha (@teaandbooklover)

Pročitajte i ovo: Tri autorke, tri različita žanra: Predlažemo vam knjige žena za koje možda niste čuli

Naslovna fotografija: instagram.com/lepetitprinceofficiel

Nikola Gudelj

Comments