Iako je prošlo preko 60 godina od prvog izdanja romana “Ubiti pticu rugalicu” (To Kill A Mockingbird) američke književnice Harper Lee, delo je i dalje jednako popularno kao što je bilo tada. Priča o odrastanju i rasnoj nepravdi na jugu SAD ostvarila je neverovatni uspeh od starta, a danas predstavlja lektiru u školama širom Severne Amerike. Rešili smo da izdvojimo nekoliko zanimljivih činjenica o ovom vanvremenskom romanu…

Zasnovan je na autorkinom detinjstvu u Alabami

Iako Ubiti pticu rugalicu nije autobiografsko štivo, postoje sličnosti između romana i Harperinog života. Radnja je smeštena u Mejkomb u Alabami, fiktivni naziv za Monrovil gde je Lee odrasla. Kao i glavna junakinja Scout, i Lee je bila muškobanjasta devojčica koja se nije pronalazila u tradicionalnoj ženstvenosti. Lee i Scout su približnih godina, a i Harperin brat Edwin je imao četiri godine – koliko i Scoutin brat Jem. Harper je fiktivnoj porodici nadenula prezime Finch, koje je bilo i devojačko prezime njene majke.

Junaka Dilla zasnovala je na Trumanu Capoteu

Kao dete, Capote, autor romana Hladnokrvno i Doručak kod Tifanija, živeo je prva vrata do Leejeve. Igrali su se zajedno i delili Harperinu kucaću mašinu. Oba deteta su vaspitavana van društvenih miljea uskogrudog južnjačkog grada. Kao što je Gerald Clarke napisao u Capoteovoj biografiji: “Nelle (Harper) je bila suviše robusna za druge devojčice, dok je Truman bio suviše nežan za druge dečake”. I Truman je svoju junakinju, muškobanjastu Idabel Thompkins u romanu Drugi glasovi, druge odaje, zasnovao na Lee.

Harper Lee je odrasla u sudnici

Kao i fiktivni Atticus, i Harperin otac, AC Lee, bio je advokat. Elokventan, blag, otmen, branio je dva Afroamerikanca optužena za ubistvo. Izgubio je slučaj. Lee je većinu detinjstva provela u sudnici u Monrovilu. Umesto u bioskop, sa Trumanom je išla na suđenja. Upisala je studije prava, ali ih je zamrzela i napustila.

Inspiraciju za Booa Radleyja pronašla je u komšiji

U knjizi, Boo Radley je osamljenik koji poklone za decu ostavlja na drvetu. Moguće je da je Harper inspiraciju za njega pronašla u realnom čoveku, komšiji Alfredu “Sonu” Boulwareu, koji je živeo u Monrovilu kad i Lee. Capote je jednom prilikom izjavio da je sve što je Lee napisala (o Radleyju) “u potpunosti istinito”.

Comments