U današnje vreme konačno je skinut, ili se makar nadamo da jeste, tabu sa teme mentalnog zdravlja. Isto kao što negujemo svoje fizički zdravlje, hranimo se zdravo, spavamo redovno i odlazimo na treninge – trebalo bi da se posvetimo i svom mentalnom zdravlju i njegovom svakodnevnom održavanju. Naravno, odlazak kod terapeuta je jedna od mogućnosti, ali nije jedina, jer sami ste sa svojim umom svaki dan, i morate naučiti sami da ga negujete i čuvate. Zato vam u nastavku teksta predstavljamo nekoliko “malih stvari”, koje će vam zapravo mnogo pomoći u brizi o sebi i očuvaće vaš razum i emocije.

Pitajte unutrašnje dete šta mu se radi svaki dan

Svako od nas u sebi nosi unutrašnje dete, odnosno nosi onu detnjastu iskrenost i emotivnost koju smo nekada imali. Kada god iskreno, jako i emotivno reagujemo na životne situacije, činimo to iz deteta – i možete biti sigurni da ono nikada neće pogrešiti u svojoj proceni neke osetljive situacije. Takođe, dete će uvek znati šta zaista želi i šta će ga obradovati, pa zato pokušavajte na svakodnevnom nivou da komunicirate sa detetom u sebi. Pitajte ga kako je i šta mu zapravo smeta, kažite mu da ćete vi kao odrasla i odgovorna osoba da ga zaštitite i rešite ono što ga muči, a onda ga pitajte i u čemu bi uživalo – pa to priredite sebi. Bilo da su u pitanju palačinke ili odlazak u šetnju, nije važno, važno je da sami sebi ispunite želju.

Zapitajte se, šta vam nedostaje u ovom trenutku

Mnogi od nas u preteranoj zabrinutosti prestanu da žive u sadašnjosti, i mislima odlaze u isceniranu budućnost koja se još nije ni dogodila, a veliki su izgledi i da neće na način na koji smo je zamislili. Dakle, svakodnevno sebe jednostavno “proverite” pitanjem “Šta mi nedostaje u ovom trenutku?” i odgovor će vam pokazati da li ste u sadašnjosti, ili vam misli lutaju. Ukoliko je vaš odgovor ništa, jer ste svesni da će sve ono što vam fali doći, odnosno da ćete učiniti da dođe, tu ste gde bi i trebalo da budete, prisuti u samom trenutku. Ipak, ako vaše misli odmah krenu da lutaju i nabrajaju silne stvari koje lebde u vazduhu i koje priželjkujete ali na njima ne delate, možda je vreme da se preispitate i spustite natrag na zemlju.

Comments