Svima nam je uvek potreban savet kad je u pitanju nega kose – bilo da je pravljenje prirodnih maski ili korišćenje drugih preparata koji će pomoći našoj kosi da ostane zdrava i mekana, pogotovo leti, kada je sunce jako. Verujem da ste svi već dovoljno upoznati sa tim da su ulja za kosu veoma bitna, jer čine da vlas bude dovoljno hidrirana i vitalna, ali – da li ste znali da je ulje oraha posebno dobro za kosu?

Orah je koštunjavo voće koje nije najpoželjnije kada je u pitanju nega kože. Koristili smo ga ranije kao sastavni deo pilinga za kožu lica, ali je struktura oraha izuzetno gruba, zbog čega više povređuje kožu nego što joj pomaže. Ali, to ne znači da orasi ne treba da se koriste u drugačije svrhe.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Skincare.com by L’Oréal (@skincare)

Ulje oraha je, zapravo, ono što nam je potrebno. Iako se koristilo u 17. veku u borbi protiv bora, korišćenje ulja je, vremenom, prestalo. Iako nema takvu popularnost kao arganovo, bademovo ili ulje noćurka – orahovo ulje može da bude od koristi na mnogo načina.

Ulje oraha se dobija ceđenjem orahovog ploda. Orasi su poznati po tome što su veoma hranjivi, pa bi svima trebalo da budu deo dijete, što je, takođe, jedan način na koji nam ovo koštunjavo voće može pomoći – kada je nega kose i kože u pitanju.

Orahovo ulje je emolijentno sredstvo za regeneraciju, pospešuje brzo oporavljanje kose i kože, a nekada se koristilo i kao sastavna nega protiv ekcema. Orasi su bogati antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama, kao i vitaminom B5 – poznatijem kao pantenol,  koji uglavnom možemo samo da koristimo za spoljašnju upotrebu. Ono što je bitno pomenuti je da ulje oraha može i da zapuši pore, zbog svoje gustine.

Orahovo ulje sadrži visoke nivoe oleinske kiseline, koja može biti odgovorna za zapušavanje naših pora, nakon čega se mogu kreirati i upalni procesi. Upravo zbog ovoga se ulje oraha ne preporučuje onima koji imaju proširene pore i kožu sklonu aknama.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Skincare.com by L’Oréal (@skincare)

Tipovi orahovog ulja

Razlikujemo dva tipa ulja oraha – hladno ceđeno, i rafinirano. Ona koja su hladno ceđena su nešto skuplja, upravo zbog procesa hladnog ceđenja, ali su i efikasnija, jer u sebi sadrže mnogo više hranljivih materija. Zbog velike hranjivosti, ulje oraha se koristi i u ishrani, ali je njegova primena česta i u nezi kože i kose.

Orahovo ulje je najbolje da se koristi za negu kože kao dodatak vašoj već ustanovljenoj skin care rutini. Takođe, namenjeno je onima sa suvom kožom i najbolje je da se koristi uveče, nakon što se koža lepo očisti. Kako je ulje oraha dobar antioksidans, pomoći će da vam koža sporije stari – jer će je dobro hidrirati.

Ukoliko ne želite da koristite ulje za kožu, onda pronađite preparate koji sadrže ulje oraha, a da ulje kao takvo ostavite za negu kose. Pre nego što operete kosu, natopite krajeve uljem oraha i ostavite nekoliko minuta da ih kosa upije. Ovaj tretman možete ponavljati dva do tri puta nedeljno i vaša kosa će biti mekana i hidrirana, jer će ulje oraha sprečiti njeno kidanje.

Naslovna fotografija: instagram.com/skincare

Milica Antić

Comments