Kada govorimo o fotografijama u današnje vreme, to su one koje su objavljene na društvenim mrežama i kojima predstavljate sebe i svoj život, delovi vaše privatnosti koju delite sa određenim brojem ljudi. U tom smislu, zahtev novog partnera da uklonite fotografije bivšeg nije radikalan – on ne traži od vas da ih uništite, nego da ih skinete. Ali, to nije nešto preko čega možete preći bez razgovora i razjašnjavanja, čak i ako ste potpuno zaboravili na te fotografije, uopšte vam nisu važne i lako ih možete obrisati.

Kada novi partner želi da uklonite fotografije bivšeg razmotrite ovo:

Svi imamo prošlost

Bilo da vaš prtljag iz prošlosti može da stane u ručnu torbu, ili su vam potrebni koferi i sanduci i bilo da je vaša nova veza stara mesec ili godinu dana, potrebno je da budete iskreni sa svojim osećanjima i da razgovarate o stvarima koje vas čude, uznemiravaju, ljute. Potrebno je da budete iskreni.

Da li su fotografije bivšeg ujedno i porodične

Važno je šta je dokumentovano tim fotografijama, da li ima više bivših na zajedničkim fotografijama ili sa nekih skupova i zaista predstavlja razliku ako su to fotografije bivšeg supruga na kojima su zabeleženi važni momenti vaše porodične istorije – venčanje, izlazak iz porodilišta, fotografije sa decom (prvi dan u vrtiću, polazak u školu, matura). Čak i ako u prvom slučaju fotografije tretirate kao nevažne ili manje važne, a u drugom kao važne, pre nego što odlučite kako ćete postupiti, treba da razgovarate.

Šta da uradite kada sadašnji partner želi da uklonite fotografije bivšeg

Pre svega, zakažite razgovor. Nemojte pokretati razgovor „na prepad“, recite mu da niste ljuti (uverite se da li je to tačno) i da vam je stalo do toga da rešite tu situaciju, jer vodite računa o njegovim osećanjima, kao i o svojim. Budite spremni da slušate i razumete njegovu tačku gledišta i njegova osećanja, a da ne branite svoj stav (ovo je ključno). Aktivno i pažljivo slušanje i razumevanje nisu isto što i slaganje i prihvatanje. Njegova istina je njegova i želite da je poznajete i razumete.

Pročitajte i ovo: Gde da odložimo “prtljag” kad uđemo u novu vezu

Rezimirajte ono što je rekao

Ponovite ono što je rekao da biste se uverili da ste sve dobro čuli i razumeli (da se oseća kao autsajder, ili kao rušilac porodice kad gleda te fotografije, da ne oseća pripadnost, ili kao da je sve u vašem ranijem životu bilo važnije od onog što imate sa njim…). Rezimiranje je potrebno da nešto ne bi zaostalo, delić suzdržanosti, koji ponovo može da izazove raspravu i sukob. Želite sve da čujete, naročito ono što se ustručava da kaže i čega se možda stidi. Razmotrite da li je ljubomoran, šta je ono što ga najviše povređuje, da li mu smeta što imate kontakt sa bivšim (ili sumnja da imate). Idite duboko, u mračne i skrivene aspekte, jer to što mu smetaju fotografije bivšeg možda je samo refleksija dubljeg problema, dublje nesigurnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Pročitajte i ovo: Emotivni prtljag: Dolazim, a stiže i kamion kofera

Iznesite ono što osećate i mislite

Ako su vam te fotografije važne, recite mu kako se osećate zbog toga što neko koga volite ne prihvata ono što je vama važno. Iznoseći svoja osećanja i stavove, možete čuti sebe na nov način. Možete otkriti da vam uopšte nije važno ono što ste mislili da jeste. Da vas mnogo više brine to što je vaš (novi) partner nesiguran u svoj položaj, a možda i u vaša osećanja i posvećenost i da su fotografije bile važne samo da bi vas uvele u priču kroz koju ćete bolje razumeti jedno drugo i više se zbližiti.

Na kraju, nije bitno šta ćete uraditi sa fotografijama

Intimnost i bliskost su ono što je bitno. Možda ćete zaključiti da je čin bliskosti pravljenje gomile zajednički fotografija, dokumentovanje momenata iz svakodnevnog života koji delite sa uživanjem i koje pokazuju da ste posvećeni novoj vezi. Možete odlučiti da prtljag iz prošlosti treba spakovati i popeti na tavan i da drage uspomene iz prošlosti ne treba da se mešaju sa sadašnjošću. Možda vaš partner zaključi da mu zapravo nije važno šta ćete uraditi sa fotografijama bivšeg, jer je otkrio šta je ono što mu je važno. A važno je da imate komunikaciju, da možete da razgovarate o bolnim, neprijatnim i osetljivim pitanjima, da raspravljate tražeći rešenje i da jedno drugo podržavate u tome.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments