Kupovina tečnog pudera može biti pravi izazov. Ne samo da treba da izaberete pravu boju pudera, što je problematično samo po sebi, već morate i da pronađete kakav tip pudera vam najviše odgovara. Postoji mnogo vrsta tečnog pudera, ali da bismo pojednostavili, sad ćemo se baviti sjajnim i mat puderima.

Osnovna razlika između njih je u tome što će sjajni puder dati taj svilenkasti efekat, dok će mat biti bez presijavanja. Ovakvo razlikovanje jeste jednostavno, ali ćemo o tome pričati u daljim redovima.

Odlike sjajnog pudera

Kada kažemo sjajni puder, mislimo na to kako se puder ponaša u konaktu sa kožom. Obično dolazi u tečnom pakovanju i u sastavu ima vodu ili ulje, što pomaže koži da održi hidrataciju. Preporučuje se da se koristi za suvu kožu. Ovaj puder u sastavu sadrži čestice koje reflektuju svetlost, zato daje svetlucavi efekat licu zbog čega koža izgleda jedro.

Prednosti sjajnog tečnog pudera su sledeće:

– koži daje zdravi sjaj,

– lako se meša sa drugom šminkom zbog lagane teksture,

– hidrira kožu.

Negativne strane:

– nema preterano dobru pokrivnu moć, naročito za kožu sa hiperpigmentacijama ili aknama,

– brže se skida sa lica, dovoljno je samo da pređete prstima preko pudera,

– masna koža sa njim izgleda još masnije,

– tekstura kože je znatno vidljivija zato što će sjaj privlačiti dodatnu pažnju na lice.

Pročitajte i ovo: Neon ajlajner – makeup za one koji vole da eksperimentišu

Odlike mat pudera

Mat puder, za razliku od sjajnog, dolazi u više formi, može biti kameni puder, kremast, ili tečni. Za koji god tip da se odlučite, mat puder ima takav efekat da koža nema nikakav sjaj.

Ovo su pojedine od njegovih dobrih strana:

– veoma dobra pokrivna moć,

– duže se zadržava na koži,

– odličan je za kožu sa hiperpigmentacijama, bubuljicama i aknama,

– preporučuje se za masnu kožu.

Mane su sledeće:

– izgleda suvo, naročito na suvom tipu kože,

– teži je za blendanje od sjajnog pudera,

– može izgledati nepriodno i teško na koži,

– uvlači se u bore i time ih naglašava, zato nije dobar za stariju kožu.

Kako odlučiti koji puder treba da koristite?

Kada birate tečni puder, treba da uzmete u obzir koji je vaš tip kože i koji efekat želite da postignete. Dakle, osobama sa masnom kožom se preporučuje mat, a sa suvom sjajni puder.

Sa masnom kožom se postiže najbolji efekat ako nanesete mat bazu, ali onda date sjaj uz pomoć hajlajtera. Što se tiče suve kože, koristite sjajni puder, ali ga nemojte nanositi svuda, jer ne želite da svuda sijate. I pored toga što je vaša koža suva, T-zona je mnogima deo lica na kom se najviše znoje, zato tu nanesite mat puder.

Dakle, najbolja opcija jeste da koristite oba pudera i da prilagođavate sopstvenim potrebama, odnosno regijama na svom licu, jer kakav god tip kože da imate, ona uglavnom nije svuda ujednačeno masna ili suva. Zato je potrebno da prilikom kupovine pudera i na to obratite pažnju, te pronađete kvalitetne pudere od obe vrste koje odgovaraju vašem tenu. Naravno, ovo ne važi u slučajevima gde je koža izrazito masna ili suva, tada se odlučujte na samo jednu vrstu pudera.

Pročitajte i ovo: Ovo su ultimativni timeless letnji makeup lookovi

No, moramo da skrenemo i pažnju na to da, ukoliko vaša koža pripada jednom od dva esktrema, preporučuje se da se posvetite negovanju svoje kože i pronađete skin care rutinu koja će usmanjiti njenu suvoću ili masni efekat. To su simptomi da je barijera kože narušena, te će biti potrebno vreme dok joj povratite prirodan balans. Korišćenje šminke zapušava pore i time možete postići kontraefekat, odnosno, usporićete ili onemogućiti oporavak svoje kože.

Naslovna fotografija: instagram.com/inbeautmag

Jovana Petković

Comments