Iako se dosta toga promenilo u savremenom svetu, ljubavni odnosi i dalje predstavljaju potku života žene – ako nemate stabilnu vezu, brak i porodicu (to je sve u paketu ljubavnih odnosa), koliko god divnu šaru izatkali, društvo će primetiti da u njoj nedostaje ono što vrednuje kao osnovno. U prevodu, nema veze koliko ste uspešni, koliko je bogat vaš unutrašnji život, koliko ste aktivni i ispunjeni, ako nemate momka – sa kojim ćete stupiti u brak i zasnovati porodicu. Nije ni važno da li je zaista u pitanju neko sa kim ćete deliti život – svaki momak je potencijalna porodica. Ako nikog niste očarali i niko nije zaljubljen u vas, onda su sve vaše vrednosti i postignuća krajnje sumnjivi i pod ogromnim znakom pitanja. Društvo, koje sebe smatra savremenim, nije sklono da prihvati da žena može biti zadovoljna sobom i svojim životom, a da nema ljubavnu vezu kojom će to i da dokaže. Kad smo kod dokaza, mnoge žene svojim načinom života dokazuju da je život mnogo više od ljubavi ograničene na ljubavne odnose, ali to i dalje nije dovoljno.

Rodne uloge nas definišu i opredeljuju, ako ne u našim sopstvenim očima, u našem svetu i našoj istini, ono svakako u očima drugih. Drugi očekuju da, ako ste sami, budete nesrećna usedelica, kao što očekuje da udovica bude ucveljena, a raspuštenica sumnjivog morala. Ali, ako se usedelica, udovica i raspuštenica udaju, to je već druga priča. Društvo joj oprašta i velikodušno je prima među pristojan svet, koji živi poštujući norme i ispunjavajući očekivanja. Moderno društvo je licemerno prema ženama – sa jedne strane postoji podrška ravnopravnosti, kojoj je potrebna zakonska regulativa i odaju se priznanja poslovnim ženama, a sa druge strane postoji pritisak tradicionalnih očekivanja – žena mora da ispuni svoju društvenu ulogu. Ako želi ravnopravnost, onda može da radi, da napreduje u karijeri, bude lider, direktor i šef, ali ako ne može da ispriča priču o tome kako balansira između poslovnog života i kraijere i koliko se odriče da bi bila dobra majka i supruga i uspešna poslovna žena, onda je niko ne shvata ozbiljno.

Pa, ako nemate ljubav koju možete da predstavite drugima, makar kao potencijal za stvaranje porodice, kao obećanje da ćete ispuniti svoju društvenu ulogu, ako verujete da je život više od ljubavi i još gore, ako to dokazujete svojim načinom života i radite to transparentno (a ne u svoja četiri zida) u ozbiljnom ste riziku da budete diskriminisani. Uspešne muškarce niko ne pita kako balansiraju između posla i porodice, jer se podrazumeva i predstavlja normu (kojoj nije potreban zakon da bi je regulisao), da je porodica njegova logistika i da o deci i kući brine neko drugi – on dovoljno čini time što je uspešan i obezbeđuje finansijsku stabilnost porodice. Muškarcima niko ne mora da kaže da je život više od ljubavi, za njih je to – prirodno.

Pročitajte i ovo: Nestandardni znaci da zapravo živite srećnim i ispunjenim životom

U prirodi nalazimo odgovor za sve društvene i moralne dileme, zna se šta je prirodno, a šta neprirodno. Ali, društvo je licemerno, jer se poziva na prirodu, uglavnom kad opravdava diskriminaciju. Priroda je naveliko i naširoko zloupotrebljena i kao pojam i u praksi.

Ako vam je potrebno ohrabrenje ili uteha (ili i jedno i drugo), jer ne živite „prirodno“, jer nemate brak i decu, jer ste se posvetili drugim aspektima svog života i svoju energiju ulažete u izgradnju karijere, u aktivizam koji ima za cilj očuvanje prirode, podizanje svesti, unapređenje društva, naći ćete ih. Neke grupe ljudi će vas prepoznati kao lidera, ili korisnog člana, prijatelji će vam reći da ste divna osoba i da oplemenjujete njihov život, da ste vredni i važni, ali činjenica je da ćete se stalno boriti sa predrasudama. Ne samo oko sebe, nego i u sebi.

Društvo očekuje da negde u dubini duše budete očajni ako nemate ljubav i tešiće vas govoreći vam da je život mnogo više od ljubavi i da možete i smete biti zadovoljni i ispunjeni i bez ljubavi, ali, da li sami sebi možete to reći, tako da verujete u to? Društvena očekivanja su uprogramirana u vaš sisem vrednosti i kada se borite protiv tog sistema, borite se protiv sebe.

Pročitajte i ovo: Možda ljubav nije ono što vam je potrebno

Brisanje starih programa zahteva instalaciju novih, a to je evolutivni proces. Za dvesta godina, možda će žene zaista verovati u svoju mogućnost izbora, možda će umeti da piju iz izvora ljubavi koja nije ograničena na brak i porodicu i u nekom sledećem veku, društvo će možda prevazići sve predrasude, integrisati svu prirodu i svet će izgledati sasvim drugačije.

Ovde i sada, moramo se baviti prevazilaženjem društvenih i moralnih uslovljenosti i haosa koji ovi pokušaji izazivaju na svim nivoima. Morate pronaći šta je istinito za vas i istrajavati u sopstvenoj istini, uprokos tome što ste u manjini i što vaša istina nije legitimna i „normalna“. U ovom trenutnku, više od ljubavi znači više od života. Da li ste spremni da preuzmete toliku odgovornost?

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Aleksina Đorđević

Comments