Aplikacije za praćenje menstruacije, kao i udžbenici, čine da izgleda da postoji samo jedan odgovor na to kad se dešava ženska ovulacija, kao da telo žene ima kalendar u sebi. Zapravo, samo ako imate menstruaciju koja nikad ne kasni i koja se redovno pojavljuje na 28 dana, može da se kaže da vam je ovulacija nasred ciklusa, odnosno da ste najplodniji 14 dana menstrualnog ciklusa.

Stotine hiljada jajnika se nalaze u našim jajnicima, a ovulacija se događa svakog meseca kad hormoni daju signal jajnicima da otpuste jedno zrelo jaje u jajovod. Postoji razlika između ovulacije i plodnih dana. Ovo prvo je proces otpuštanja jajeta, a plodni dani su prozor od pet dana pre ovulacije i jedan dan posle. Zašto pet dana pre? Zato što spermatozoid može da izdrži do pet dana u materici, pa ako imate nezaštićen seksualni odnos pet dana pre ovulacije, spermatozoid će “sačekati” jaje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Josefine Vogt (@josefinevogt)

Koliko traje ovulacija?

Važno je naglasiti da ovulacija nije kod svake osobe na sredini ciklusa, odnosno 14 dana pre sledeće menstruacije, ili 14 dana pre prethodne. Mnoge žene imaju duže cikluse, ili neredovne cikluse. Posebno je teško izračunati kad je period ovulacije ako menstruacija ponekad izostaje ili uvek traje različit broj dana. Zato, da biste bile sigurne, najbolje je da računate da su vam plodni dani četiri dana pre ovulacije i četiri dana posle, jer tad je teško “uhvatiti” tačno te dane kada je jaje, zapravo, u jajovodu.

Pročitajte i ovo: Kako, zapravo, treba da se hranite u toku menstruacije?

Sama ovulacija uopšte ne traje dugo, od 12 do 24 časa. Ali, period plodnih dana je duži. Zato smo hteli da naglasimo razliku između ta dva pojma. Ne mora da znači da ako želite da zatrudnite, morate da imate seksualne odnose tačno u periodu ovulacije, već i pet dana pre i jedan dan posle. Zato je u aplikacijama sa menstrualnim kalendarom označeno da vam plodni dani traju sedam dana.

Simptomi ovulacije

Pojedine žene poznaju svoje telo toliko dobro da prepoznaju simptome ovulacije. To su dobro raspoloženje, pojačan libido, želja za fizičkom aktivnošću, porast samopouzdanja. No, većina žena nije baš u stanju da prepozna ovu fazu svog ciklusa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Josefine Vogt (@josefinevogt)

Pojedini načini da to učinite jeste da merite svoju temperaturu tela. Ona se blago poveća u ovulaciji, od pola do jednog stepena. To znači da morate meriti svoju temperaturu nekoliko dana kad niste u ovulaciji da biste dobili prosek svoje normalne telesne temperature, a onda merite u plodnim danima. Kad primetite blagi porast, na primer, ako vam je temperatura inače 36,5 stepeni, a na sredini ciklusa poraste na 37 – to je vrlo dobar pokazatelj da ste u idealnoj poziciji da začnete dete.

Još jedan simptom jeste da imate više belog pranja nego inače. Potrebno je da pratite koliko imate belog pranja u toku ciklusa i kad dođe do promene, to je pokazatelj da se nešto događa u vašem organizmu. Promene u belom pranju prate i promene na cerviksu.

Pročitajte i ovo: Ovo su razlozi zašto se menstruacija menja posle 30. godine

Cerviks je uglavnom tako smešten da možete da ga napipate prstom u sedećem ili ležećem položaju. Pojedine žene imaju visok cerviks i ne mogu da ga osete. Prepoznaćete ga kao glatko tkivo pod prstima, nešto kao loptica. U danima ovulacije, cerviks omekša, bude mekan poput usana. Pred menstruaciju očvrsne i postane tvrd poput vrha nosa. Dakle, ako želite da tačno znate period svoje ovulacije, morate da budete i te kako upoznate sa svojim telom.

Kad imate neredovne cikluse, ovo je jedan od načina kako možete da pratite svoj ciklus. Još jedan pouzdan način jeste i odlazak kod ginekologa koji može da odredi debljinu vašeg endometrijuma. Takođe, ako pratite svoju ovulaciju već mesecima, a ne uspeva vam da zatrudnite, treba da odete kod doktora koji će vas uputiti na naredne korake.

Naslovna fotografija: instagram.com/josefinevogt

Jovana Petković

Comments