Ne brinite se, možete da jedete ugljene hidrate.

U toku menstruacije, telo žene ima drugačije kalorijske potrebe nego inače, zbog fluktuacije u hormonima – progesteronu i estrogenu. Ovi hormoni ne samo da regulišu naš ciklus, raspoloženje, telesnu temperaturu, metabolizam, već i osećaj gladi i sitosti.

Pored toga, menstrualni ciklus čini da između 15 i 18% svih žena na svetu ima problema sa anemijom, što govori koliko anemija direktno utiče na telo i koliko se treba prilagoditi potražnjama organizma u ovom periodu.

Zašto nam se u toku menstruacije jede slatko?

Ne samo u toku menstruacije, već posle ovulacije potrebe organizma počinju da se menjaju. Tako u drugoj polovini ciklusa žensko telo troši 300 kalorija više u odnosu na prvu polovinu. Naravno, ovo varira kod svake žene u odnosu na njen metabolizam, zdravlje, ishranu i fizičku aktivnost. Naše telo veoma dobro zna šta mu je potrebno, zato mnoge žene primećuju da im se pre menstruacije povećava apetit.

Smatra se da progesteron povećava apetit, a estrogen ga snižava. Osetljivost na insulin je niža u lutealnoj fazi (fazi menstrualnog ciklusa od ovulacije do menstruacije), što utiče na želju za slatkim. To je razlog zašto vam se u PMS-u jede čokolada i zašto vam raste apetit pre menstruacije.

Pročitajte i ovo: Šta govori boja menstrualne krvi?

Takođe, u toku same menstruacije se troši više kalorija nego inače, jer zbog izbacivanja krvi vaš organizam radi više posla. Zato je početak menstrualnog ciklusa pravo vreme da udovoljite sebi, više odmarate i date sebi oduška.

Šta treba da se jede u toku menstruacije?

Dakle, nema razloga da izbegavate ugljene hidrate. Naš organizam pretvara šećer u energiju i ako samo prestanete da ih konzumirate napravićete mnogo više štete nego koristi. No, stvari stoje sasvim drugačije ukoliko vam je doktor dijetetičar napravio jelovnik sa smanjenim unosom ugljenih hidrata. Ali, i tad ih ne treba izbegavati, već ih uzimati iz zdravijih izvora kao što je voće ili integralne žitarice.

Evo koje namirnice, vitamini i minerali će vam pomoći da ublažite simptome PMS-a i da bezbolnije prođete kroz menstruaciju:

Magnezijum

Poznato je da magnezijum smanjuje zadržavanje vode, samim tim ćete biti manje otečeni u toku u toku krvarenja. Studije su pokazale da je apsorpcija magnezijuma najbolja kada se kombinuje sa vitaminom B6. U namirnicama kao što su seme bundeve, lešnik ili spanać se nalazi obilje magnezijuma.

Gvožđe

Žene koje konzumiraju veće količine gvožđa imaju 36% manje šanse da osete simptome PMS-a. Ima ga u soji, pasulju, zelenišu, orasima, lešnicima, čia semenkama.

Smanjite unos soli

So čini da telo zadržava vodu. Organizam pokušava da održi nivo elektrolita i, ako volite slaniju hranu, on će zadržavati više vode kako bi održao balans. Zapravo, u toku menstruacije, so je vaš veći neprijatelj od slatkiša. Zato smanjite čipseve, slaninu i druge mesne prerađevine koje imaju mnogo natrijuma.

Vitamin D

U savremenom svetu nije nimalo čudno da veliki broj ljudi ima manjak vitamina D, jer jednostavno, ne provodimo dovoljno vremena na suncu. To može uticati na nastajanje raznih bolesti, a između ostalog i na PMS. Zato preporučujemo da suplementirate ovaj vitamin.

Vitamin B

Vitamin B ima bezbroj funkcija u organizmu – od prenosa ugljenih hidrata u energiju do veoma važne uloge u održavanju zdravlja mozga. Što se tiče menstrualnog ciklusa, tu su najbitniji vitamin B1 i B2. Dokazano je da oni povoljno utiču na PMS.

Pročitajte i ovo: Menstrualno mapiranje i uticaj na kvalitet sna

Omega 3 masne kiseline

Nije još urađeno dovoljno studija da bi moglo da se sa sigurnošću kaže, ali postoje opravdane tvrdnje da omega 3 masne kiseline smanjuju simptome PMS-a i čine da menstrualni bolovi budu manje izraženi. Omega 3 se može naći u ribi, orasima i lanenim semenkama.

Povećajte unos kalorija

Nemojte se plašiti da posle ovulacije jedete više nego inače. Ako vam je apetit veći nego obično, postoji vrlo dobar razlog zašto je to tako. Naročito nemojte sebe ograničavati prva tri dana menstruacije kada je telu i potrebno najviše hrane.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments