Svako od nas želi da ima bele zube. Već decenijama su popularni razni proizvodi, kao i prirodni načini za izbeljivanje zuba. No, tretman izbeljivanja zuba treba da obavljate samo kod svog stomatologa. Ako se sami tome posvetite, velika je verovatnoća da ćete oštetiti svoju zubnu gleđ ili napraviti drugi problem. U redu je da želite da imate bele zube, ali to ne treba da radite po svaku scenu. Ovo su greške u izbeljivanju zube koje treba da izbegavate.

Svakodnevno korišćenje paste za izbeljivanje

Ovo je greška koju mnogi čine. Paste za izbeljivanje zuba mogu biti prilično efektne (u zavisnosti od kvaliteta). Kod pojedinih možete videti razliku već posle prvog korišćenja. Kako pastu koristite svakog dana više puta dnevno, mislite da je potrebno da sa istom pastom za izbeljivanje svaki put perete zube.

Ali, to je greška. Pasta za zube može ukloniti zubnu gleđ i izazvati problem sa desnima. Desni mogu početi da se povlače, što će izazvati negativne posledice na vaše zube. Svakog dana koristite običnu pastu, a pastu za izbeljivanje dva puta nedeljno.

Niste se savetovali sa stomatologom pre izbeljivanja

Niste stručnjak i ne znate da ocenite kvalitet svojih zuba. Samo stomatolog može da vam kaže u kakvom su zapravo stanju vaši zubi i da li bi ih izbeljivanje toliko oštetilo da nije preporučljivo da se uopšte upuštate u tu priču.

Takođe, stomatolog će moći da vam preporuči najbolji tretman za izbeljivanje. Možete naglasiti da hoćete da to sami radite kod kuće i pitajte ga za najbolje proizvode ili uz pomoć pojedinih prirodnih namirnica. Dakle, nemojte da zažalite, već se konsultujte sa stručnim licem.

Pročitajte i ovo: Najgora hrana i piće za zube

Preterano korišćenje traka za izbeljivanje

Trake za izbeljivanje su jedna od najčešćih metoda za bele zube. To je jeftin način izbeljivanja i brzo deluje, ali ako se preterano koristi opet ćete imati više štete nego koristi. Ne samo da postoji ograničen period u kome ih možete koristiti, već i morate paziti i koliko ih minuta držite na zubima. Mnogi ih drže duže nego što je preporučeno na uputstvu sa nadom da će tako postići bolji efekat.

Negativna posledica je osetljivost desni, kao i osetljivost zuba. Može se desiti da osetite bol u zubima kad popijete nešto hladno. Zato se prvo posavetujte sa stomatologom, a onda poštujte uputstva prilikom korišćenja.

Korišćenje najčešćih metoda

Kad želite da izbelite svoje zube, najverovatnije ćete taj upit ukucati u pretraživač i izlistati najčešće načine kako doći do belih zuba. Ipak, morate uzeti u obzir da su smo svi drugačije osobe, samim tim imamo drugačije zube i ono što je pomoglo vašem prijatelju ne mora da znači da će pomoći i vama.

Ponovo naglašavamo, zato je najbolje da pitate stomatologa u kakvom su stanju vaši zubi. Ako su osetljiviji, onda treba da koristitie najblaže metode izblejivanja. Koliko god delovalo nebitno, ovo nije nešto što treba olako da shvatate, jer problemi sa zubima su ozbiljna stvar.

Imate neralna očekivanja

Žao nam je što moramo ovo da kažemo, ali biserno beli zubi neće svakome lepo stajati. Na mnogim ljudima to može izgledati samo neprirodno, jer je nijansa i suviše bela u odnosu na njihov ten.

Pročitajte i ovo: Zašto vam opadaju trepavice?

Zato, kad budete išli kod stomatologa da se posavetujete, pitajte koliko nijansi bi bilo idealno da posvetlite svoje zube. Stomatolog će na paleti boje zuba utvrditi koja je vaša nijansa, a idealna nijansa bi bila svega dve, tri nijansi svetlija u odnosu na vašu prirodnu boju. Mnogi preteruju misleći da će tako izgledati lepo, ali zapravo dobiju suprotan efekat.

Morate imati meru kada izbeljujete zube, nemojte preterivati i budite svesni da je izbeljivanje proces. Nije poželjno i nije dobro da kod kuće napravite velike prelaze u izbeljivanju.

Naslovna fotografija: instagram.com/maralafontan

Jovana Petković

Comments