Da li volite da budete besni? A da li će odgovor biti drugačiji ako pitanje preformulišemo – da li više volite da budete tužni, ili besni? Naravno da ne volite ni jedno, ni drugo, i tuga i bes su u našim vrednosnim sistemima označene kao „negativna osećanja“, ali kada biste mogli da birate između tuge i besa, koje od ovih osećanja biste lakše podneli i sa njim izašli na kraj? Ili se sa njim osećali manje loše? Verovatno bi većina ljudi izabrala bes, jer to osećanje nosi vitalnu energiju, koja nas pokreće na akciju, pa ćemo se sa njim „boje osećati“ čak i ako nas tera na sumanutu akciju – dok nas tuga samo apsorbuje i oduzima nam sposobnost da bilo šta učinimo. Kontrola besa nije obavezno rešavanje nekontrolisanih izliva besa, već je i pitanje upravljanja besom kao izvorom pokretačke energije.

Kineski idiogram za bes 生气 (šeng či), prevodi prirodu besa na mudar način – svaki kineski znak predstavlja posebno biće, element ili osećaj, a ovako kombinovan znak donosi sledeće značenje – šeng znači „dati život“, a či označava „vitalni dah“ (životna energija). Či gong je tradicionalna kineska meditacija u pokretu, koja se bavi preusmeravanjem energije tela i daha. U oslikavanju ljutnje, idiogram se prevodi kao poetska fraza „davanje života vitalnom dahu“.

Ova definicija menja perspektivu i osvetljava bes iz drugačijeg ugla – ono što shvatamo kao negativno osećanje (čijeg se razornog dejstva pribojavamo), drevna istočnjačka mudrost shvata kao izvor energije. Bes je sveta i neophodna životna energija i deo je ljudske prirode.

U tom kontestku, doživljavanje besa kao pokretačke enegije može biti konstruktivno, a kontrola besa može biti praksa preusmeravanja destruktivne energije u konstruktivnu akciju rešavanja problema.

Ovo filozofsko shvatanje možemo „prizemljiti“ kroz primere običnih iskustava koje svako od nas ima. Koliko puta ste odlučili da najzad uradite nešto dobro za sebe (da promenite neku lošu naviku, prekinete neki sputavajući obrazac ponašanja, ili izađete iz toksičnog odnosa) tako što ste se prvo veoma naljutili – pre svega na sebe.

Pročitajte i ovo: Šta osećanja koja najviše potiskujete pokušavaju da vam kažu

Kad se razvija, bes dolazi sa mesta na kome imamo hitnu potrebu da zaštitimo nešto što volimo i može se manifestovati kroz otpor, akciju, osvetu, nasilje – to je pulsirajuća energija koja koegzistira sa drugim komplikovanim osećanjima, kao što su tuga, stid, nesigurnost. Pošto nas može ispuniti osećanjem moći, potrebno je da obratimo pažnju sa kojim je emocijama povezan, da se ne bi „oteo“ i postao impulsivan i dominirajući.

Kad razmišljamo o besu kao vitalnoj energiji, moramo razmišljati o izvoru njegove moći i o tome šta izražavamo svakim njegovim dahom. Tad je kontrola besa transformativni proces, koji može usmeriti u korisnu akciju i pokrenuti velike i važne promene. U smislu zaštite onoga što volimo, bes može biti zaštitnik našeg opstanka, čin ljubavi prema sebi, način da se odupremo šteti koju nam nanosi nešto spolja (ili nešto iznutra, sa čim se suočavamo i što nas dovodi do besa).

Ne postoje osećanja koja ne treba da osećamo i protiv kojih treba da se borimo – sva osećanja treba da iskusimo i prigrlimo, kako bismo ih razumeli, krenuli njihovim tragom i pronašli izvore i uzroke. Prava kontrola besa zato nije kratkoročno obuzdavanje besa, niti njegovo destruktivno ispoljavanje, već oslobađanje vitalnog daha, čija, koji sadrži vitalnu istinu o tome šta nam je zaista najvažnije.

Kad ste duboko povređeni ili izdani, može biti štetno za vas da pokušavate da prevaziđete bolna osećanja, da se stavite „iznad njih“ – svako osećanje prirodno oslobađanje energije koja postoji u nama. Emocije su energija, a energija je deo naše životne snage.

Bes je poziv da se dublje povežete sa sobom i da otkrijete šta je to što vam je toliko važno, da imate potrebu da ga zaštitite. To može biti vaš ego, a može biti i vaše biće. Bes vas angažuje da otkrijete koliko ste spremni da pustite i za šta ste spremni da se borite. Bes je moćna sila koja nam omogućava da rušilačke sisteme transformišemo u stvaralačke. Kontrola besa je ta transformacija, taj preobražaj nižeg kvaliteta energije u viši. Možda morate nešto srušiti (u sebi) da biste nešto izgradili. Zato prigrlite svoj bes, sedite sa njim i osećajte njegovu vibraciju. Provedite tu vibraciju kroz svoj dah, kroz disanje, oslobodite silu koja vam nalaže da ustanete i borite se u silu kojom upravljate da biste pokrenuli procese izgradnje i podržali promene kojima se odupirete.

Pročitajte i ovo: Negativna osećanja koja ukazuju na rast i razvoj

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments