Da li ste nekad uhvatili sebe kako se šetkate drogerijom i zaustavljate se ispred polica na kojima se nalaze suplementi? A onda – kreće israživanje. Okrećete bočice, čitate kakav je sastav tabete, zatim ih poredite sa drugima. Pa razmišljate – da li vam je potreban vitamin C, iako niste bolesni, da li da kupite šumeći magnezijum, da li su vam potrebne kapsule omega-3… Čini se nikad kraja razmišljanjima, poređenjima i – na kraju – ili uzmemo previše suplemenata koji nam, u suštini, nisu potrebni, ili se odlučimo da ne kupimo nijedan. Ipak, suplementi za jesen su nam potrebni.

Kad padnu temperature, probude se virusi i prehlade; znamo da nas čeka turbulentan period u kom ćemo biti poluprehlađeni ili full prehlađeni. Ono što možemo da uradimo je da se pozabavimo svojom ishranom i da dodamo suplemente koji će nam pomoći da se sa virusima i prehladama izborimo lako i brzo, ili će nam dovoljno ojačati organizam da se nećemo ni razboleti.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ariel | style + beauty (@arieloznyc)

Šta su suplementi?

Suplementi su samo dodatak vitamina i minerala koje već unosimo u organizam putem ishrane. Balansirana dijeta je nešto što najviše utiče na naš organizam, bez obzira na to da li unosimo dodatne suplemente ili ne. Kreirajte svoje obroke tako da unosite dovoljno proteina, vitamina i minerala; nemojte preskakati obroke i pijte veće količine čajeva i vode. Koliko god basic da zvuči, ovo je recept koji vam može pomoći da jesen i zimu prebrodite zdravi!

Kad su suplementi u pitanju, najbolje bi bilo da prvo porazgovarate sa svojim lekarom, jer vas najadekvatnije može uputiti u to šta vašem organizmu nedostaje. Međutim, postoje suplementi koji svima mogu da pomognu i koje možete da uzimate na “sopstvenu ruku”.

Pročitajte i ovo: Kako navike u ishrani utiču na kvalitet sna?

Vitamin D

Suplementi za jesen su uglavnom vitamini u obliku tableta i kapsula koje bi trebalo da dodamo jer u toku ovog perioda ne možemo da unosimo prirodnim putem. Takva je situacija sa vitaminom D. Vitamin D naš organizam unosi kroz sunčane zrake, a u toku jeseni, jasno je, nemamo toliko sunčanih dana. Svako ko živi u regiji u kojoj padaju kiše i dani su tmurni, u toku jeseni treba da unosi vitamin D u vidu suplementa.

Vitamin C i flavonoidi

Na leto unosimo mnogo više vitamina nego na jesen i zimu. Prosto hrana je drugačija, mnogo je voća, povrća, a sve to utiče na naš organizam. Ono na šta možemo da se oslonimo je unošenje vitamina C – i na priordan način i kroz suplemente. Vitamin C pomaže tako što povezuje minerale u našem organizmu, zato je veoma bino da ga ne zaboravimo.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Meeka (@catchmeeksifyoucan)

Ako kreirate listu suplementa za jesen, na njoj mora da se nađe vitamin C, ali još bolje – ako pronađete vitamin C koji je u kombinaciji sa flavonoidima. Flavonoidi su minerali koje unosimo putem hrane, obično one koju najviše jedemo u toku leta, zbog čega je suplement sa vitaminom C i flavonoidima savršen izbor!

Multivitamini

U pitanju je jedan od onih suplemenata za koji se svi odlučimo, ma koliko dugo proveli ispred police sa tabletama i kapsulama. Kad vidimo da u jednoj tableti imamo multivitamine – znamo da ne moramo više da tražimo. Ali, šta to, zapravo, predstavlja? Jasno je da kad nečeg ima mnogo ne mora da znači i da je dobra stvar. Multi označava da se u kapsuli nalazi više vitamina, ali bitno je da su ti vitamini kompatibilni i da mogu da budu zajedno u jednoj tableti. Najbolje je da se oslonite na multivatiminske bombe koje sadrže magnezijum, vitamin C, omega-3, DHA, vitamin B12 i gvožđe.

Pročitajte i ovo: Kako da izađete na kraj sa hormonskim gubitkom kose

Naslovna fotografija: instagram.com/catchmeeksifyoucan

Milica Antić

Comments