Ne zna svako da kuva, niti za to ima mogućnosti. Ali, nemojte da vas to spreči da se hranite zdravo. Definitivno nije dobro za vas da se svakog dana hranite u pekarama. Da li je uopšte moguće hraniti se zdravo kada imate brz životni stil i zaista malo vremena provodite u svom domu? To znači da ćete se uglavnom hraniti po restoranima ili naručivati obroke. Problem je u tome što ni to ne mora da znači da će hrana koju jedete biti kvalitetna i da će odgovarati vašim potrebama, naročito ako imate određenu alergiju na hranu.

Neminovno je da ćete morati mnogo da istražujete – od toga koja su prava mesta za vas, koja koriste zdrave sastojke i gde nije sve prženo u dubokom ulju. To su restorani gde će se poštovati vaši zahtevi i načini pripreme hrane i gde će biti transparentni po pitanju sastojaka. Dakle, očekuje vas mnogo pitanja i raspitivanja, ali kad nađete mesta koja vam najviše odgovaraju, uvidećete da to zaista vredi. Ovo su naši saveti kako da se hranite zdravo ako nikad niste kod kuće…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aimee Song (@aimeesong)

Uvek istražite unapred

Kad se dogovarate da idete sa drugaricom na branč, za prvi dejt ili jednostavno hoćete nešto da pojedete na pauzi za ručak, nemojte čekati poslednji trenutak da istražite gde ćete jesti. Dakle, nemojte se naći sa drugaricom, pa tek onda istraživati gde sve možete da sednete, jer ako već na umu nemate određeno mesto, veća je mogućnost da ćete napraviti loš izbor, naročito ako to mesto gde idete već nije provereno.

Pročitajte i ovo: Kako navike u ishrani utiču na kvalitet sna?

Pretražite na Guglu restorane koji bi vas mogli interesovati, pregledajte njihov meni, pročitajte kako su drugi ljudi ocenili te restorane, pa tek onda odlučite gde ćete jesti. Ako želite da obraćate pažnju na to šta jedete, uvek morate biti unapred pripremljeni.

Nemojte čekati da budete gladni da biste išli da jedete

Normalno je da želite da jedete tek onda kad ste gladni, ali kad vam krči stomak – to je znak vašeg tela da mu je potrebna hrana. Tad ćete biti u većem riziku da pojedete bilo šta, svratite do obližnje pekare i kupite pecivo ili pojedete nešto iz restorana brze hrane. Ako znate da vam je potrebna hrana na 4, 5 sati, razmišljajte unapred kako da to sebi obezbedite.

Odaberite restoran, izračunajte koliko će vam biti potrebno da tamo stignete, plus koliko je vremena potrebno za pripremu hrane. Otprilike je potrebno da krenete kad još ne osećate preveliku glad, već kad primetite da je prošlo izvesno vreme otkad ste poslednji put jeli.

Takođe, ako budete pregladneli kad stignete u restoran, daleko je veća verovatnoća da ćete imati loše izbore što se tiče hrane. Tada ćete naručiti količinski više hrane, a nema potrebe da se prejedate, ili da naručite nešto za šta znate da vam ne prija.

Povrća nikad dovoljno

Ako vam je prioritet da se hranite zdravo, najjednostavniji način da to uradite jeste da se potrudite da u vašem obroku ima mnogo povrća. Sa povrćem, jednostavno, nema greške (sem ukoliko vam nešto ne prija ili vam se ne sviđa ukus). U redu je da naručite picu, burger, šta god da vam se zaista jede, ali se potrudite da to budu zdravije verzije vaših omiljenih obroka. Umesto pice iz brze hrane, pronađite restoran gde možete da naručite integralnu picu prepunu povrća, ili veganski burger. Na taj način ćete jesti ono što zaista volite, ali ćete unositi hranljive sastojke u svoj organizam.

Pročitajte i ovo: Prirodni lek za mamurluk – saveti da se odmah osetite bolje

Moraćete da budete vrlo specifični prilikom porudžbine

Nemojte se stideti da pitate koji se tačno sastojci nalaze u određenom jelu. Na primer, u većini soseva koje naručujete u restoranima se nalazi šećer, so, soja sos, razni alergeni koje bi trebalo da izbegavate. Zato vam preporučujemo da pitate konobara sve što vas interesuje, kao i da naglasite kakav obrok želite, pa da vam onda preporuči nešto iz menija. 

U toku naručivanja, naglasite da hoćete da se u vašoj porudžbini ne nalaze određeni sastojci i budite vrlo specifični po pitanju toga šta želite. Nažalost, to će biti neophodno dok se ne uverite da ćete dobiti ono što ste želeli.

Nikad nije lako hraniti se zdravo, jer morate uvek da budete propračunati, bilo da kuvate ili jedete van kuće.

Naslovna fotografija: instagram.com/aimeesong

Jovana Petković

Comments