Španski dizajner Manuel “Manolo” Blahnik je u modnom svetu napravio pravu revoluciju dizajniranjem svojih čuvenih cipela, koje možda znate zbog Carrie Bradshaw iz serije “Sex and the City“. Međutim, da li ste znali da je i prva dama, Carolyn Bessette-Kennedy, žena Johna F. Kennedya Jr, bila ta koja je proslavila ove cipele u čuvenom “bademastom” obliku.

Ako ne pratite istoriju mode, tu smo da vam kažemo da je Carolyn Kennedy bila apsolutna ikona stila svog vremena, pretežno devedesetih godina prošlog veka. Njena odevna paleta boja upamćena je kao klasična i timeless, gde preovlađuju crna, bela i “boja kamena”, kao i različite braon nijanse. Ovo je inače bila popularna tematika kada je u pitanju odevanje devedesetih, a pogotovo u Calvin Kleinu, gde je i radila.

Manolo je pomalo stidljiv, ali nesumnjivo i ponosan na to što su njegove cipele prepoznate i nošene od strane najvažnijih ličnosti na svetu, kao što je bila upravo Carolyn Kennedy, ali i Meghan Markle, zatim i Ashley Olsen, Rosie Huntington i Selena Gomez. Uprkos svemu, Manolo je jasno rekao da njegova namera nikada nije bila da Carolyn postane lice čitave kuće, i da to nikada nije planirao.

Inspiracija iza čuvene manolo cipele

Inspirisan dizajnerkom, autorkom i umetnicom Carolyne Roehm i modnom ikonom Carolinom Herrerom, pre tri i po decenije, Blahnik je uticao na modernost i besprekoran ukus obe ove žene dizajnirajući sofisticiranu cipelu koja sasvim dovoljno govori o životnom stilu njenog nosioca. Manolo je jednom prilikom rekao i da ga je Roehm posebno inspirisala da dizajnira novi tip cipele koji će biti bezvremenski, upravo zbog njene elegancije koja ga je toliko zadivila.

Pročitajte i ovo: Zašto je Fendi baguette torba toliko popularna?

Manolo je, zapravo, svoju karijeru započeo kao scenograf, pre nego što je počeo da dizajnira svoje kultne cipele, i to prema nagovoru poznate modne kolumnistkinje Diane Vreeland sedamdesetih godina prošlog veka.

Kako sam kaže, ova cipela je bila veoma popularna tridesetih godina dvadesetog veka, a posebno su mu se dopale zbog toga što su izgledale veoma effortless. Prema tome, prvi par koji je dizajnirao bio je upravo u ovom stilu, i to u caramel croc materijalu. Sve ostalo je istorija.

Manolo cipele danas

Čuvene Carolyne cipele inspirisane umetnicom prodaju se po ceni od 695 dolara, a dostupne su u najrazličitijim klasičnim kožnim dezenima i bojama, a svake sezone dobijaju novi “update” kako bi se kupci iznenadili. Prema tome, mogu se videti različite floralne aplikacije, tufne i tačkice. Ono što ostaje uvek nepromenjeno i klasično je zadnja kopča (kaiš), koji uvek pruža maksimalni komfor onome ko je nosi.

Kako cipela postaje timeless?

Kada se govori o timeless komadima, često se postavlja pitanje šta je to što ih čini bezvremenskim. Međutim, ne postoji recept koji će osigurati da neki komad postane sveprisutan u svetu mode, kako kaže i sam Manolo.

Isto tako, za njega je klasična cipela ona koju će žena moći da nosi uvek, i koja nema rok trajanja. On sam ističe da postoji mnogo klasika u njegovoj kolekciji, ali da su elegantne Carolyne cipele one koje se posebno ističu. Zanimljivo je to kako su i nakon 35 godina ove cipele uspele da ostanu toliko upamćene i voljene od strane svih modnih fanatika, a verujemo da će njihov klasični izgled služiti mnogima još dugo vremena.

Pročitajte i ovo: Balenciaga Lay’s chips torba – da li je moda zaista otišla predaleko?

Posebna stvar kod Blahnika je i ta što je on jedini dizajner koji dizajnira sam, i to čini još od 1970. godine kada je pokrenuo svoj brend. Razlog zbog kog bira da radi sam je, ne zbog toga što želi da se istakne iz mase, već jednostavno zbog toga što njemu nije potreban nikakav kreativni priliv sa strane.

Možda vam Manolo može služiti i kao inspiracija, ako ste planirali da pokrenete nešto svoje, a plašili ste se da ne možete, ili da će vas ljudi osuditi ako sav “kredit” padne na vas. Ispričajte drugima ovu priču, i sigurni smo da će vas razumeti!

Naslovna fotografija: instagram.com/savannahs.se

Nenad Grubanoski

Comments