Iako se serija Sex and the City može smatrati klasikom, i dalje na najbolji način predstavlja životne probleme savremenih žena koje pokušavaju da izgrade karijeru, pronađu pravu ljubav, osnuju porodicu, a da ipak zadrže avanturistički duh, slobodu i nezavisnost. Sećate se 35. rođendana Carrie Bradshaw? Sarah Jessica Parker sada ima 57 godina i uverila se u istinitost otkrovenja o starenju, koja je Keri imala u seriji.

Ovo su istine o starenju iz serije “Sex and the City”

„Muškarci u četrdesetim su poput nedeljne ukrštenice u Njujork Tajmsu – lukavi, komplikovani i nikada niste sigurni da ste dobili pravi odgovor.

Da, serija se bavila generalizacijama i sereotipima o muškarcima (i ženama), a na nama je da razmišljamo šta je ono što ustanovljava stereotipe, do koje mere su važeći i opravdani, dokle možemo da ih prihvatamo, a u kojoj tački moramo početi da ih prevazilazimo.

„Jedina stvar koja je gora od biti samac u tridesetim u ovom gradu (Njujork), jeste biti samac u dvadesetim.“

U velikom gradu možete pronaći gotovo sve što će vas zanimati, čime ćete se baviti, što treba da vidite i obiđete, ali u gomili sveta možete biti usamljeni i kada ste vrlo mladi i kada ste već sasvim odrasli. Potraga za ljubavlju, prisnim prijateljstvom, iskrenim i trajnim odnosima, jednako je teška, i usamljenost je isti problem u bilo kom uzrastu. Ali, u zrelijim godinama imate malo više samosvesti i samopoštovanja i samoću možete shvatiti i prihvatiti kao izbor, koji ne umanjuje kvalitet vašeg načina života.

Pročitajte i ovo: Citati iz serije “Seks i grad” koje koristimo u SVIM prilikama

„I onda sam shvatila nešto – devojke od dvadeset i nešto su fantastične, dok ne vidite jednu sa čovekom koji vam je slomio srce.“

Uvek ima mlađih i lepših i među njima uvek postoji neka koja će „pokupiti“ ono što ste izgubili. Zrelom muškarcu „raste cena“ i devojka (mlađa od vas deset godina) može biti trofej, ali to nije uteha za vas. Ovo je trenutak da preispitate svoju vrednost i svoju „cenu“, kao i uverenja i predrasude koje je određuju.

„Lepota je prolazna, ali stan sa pogledom na park trajaće zauvek.“

Još jedna istina o vrednosti – na kraju, jedino je opipljivo ono što smo stekli i zaslužili, što smo sebi obezbedili, za vreme kada neizvesnost više nije zanimljiva i uzbudljiva, jer je izvesnost starosti i onoga što ona donosi sve bliža.

„Volim te… ali više volim sebe. Sa sobom sam u vezi 49 godina i to je ono na čemu treba da radim.“

To bi mogla da bude definicija ljubavi prema sebi, koje u punoj meri postajemo svesni tek u zrelim godinama. I tada zaista možemo da radimo na toj najvažnijoj životnoj vezi i da se posvetimo najvažnijoj osobi u svom životu. Tada shvatamo da smo dovoljno ulagali u druge veze i odnose, dovoljno smo dali drugima i vreme je da se okrenemo sebi.

Pročitajte i ovo: Tačke u kojima se sreću realnost i “Seks i grad” 

Carrie, uzbuđeno: „Imam 35!“ Samantha, smireno: „Oh, ćuti. Ja ima 140.“

Sa 35 godina ste zaista još uvek mladi, ali postajete svesni da se četrdeseta približava i da će doći pre nego što mislite. Vreme prolazi strahovito brzo i postaje relativno, na najdubljem nivou. Sa zrelošću i mudrošću, možete se osećati kao da ste odživeli barem dva života i da ste stari poput kornjače, iako ste možda tek na polovini života.

Četrdeset je poslednje doba kada žena može da se fotografiše u venčanici, bez nenamernog podteksta Diane Arbus.

Diana Arbus je američka fotografkinja, koja je radila na predstavljanju marginalizovanih grupa i subjekti njenih fotografija često su bile striptizete, zabavljači, patuljci, deca, stariji ljudi i porodice iz srednje klase. Ovom primedbom, Keri je htela da kaže da postoji gornja granica za nevestu, koja joj dozvoljava da izgleda kao prava mlada, bez neprijatnih asocijacija u društvenom kontekstu. Serija „Seks i grad“ ne veliča vrednost mladosti, ali prepoznaje okvire i postavlja izazove za njihovo prevazilaženje.

„Uživajte“ Dvadesete su za to. U tridesetim treba da naučiš svoje lekcije. U četrdesetim treba da platiš piće.“

Uživanje je u istraživanju i u svim pogrešnim odlukama koje možete doneti u prvoj mladosti. Tada tek pronalazite svoj put i ispitujete stranputice. Sve što doživljavate je novo i život je avantura. U tridesetim sumirate rezultate svojih istraživanja i birate pravi kurs, podučeni iskustvom i greškama koje ste već više puta ponovili. U četrdesetim, možete da se opustite u svom samopouzdanju i imate šta da ponudite svetu – možete častiti sve oko sebe svojom mudrošću, dobrim raspoloženjem i razumevanjem. Tamo gde ste sami probijali glavom zidove, sada možete biti mentor, onima koji su u životnoj borbi stekli tek par ogrebotina. A serija „Seks i grad“ je svakako izvor zabave za starije i inspiracije za mlađe žene.

Naslovna fotografija: instagram.com/sexandthecitytv

Brankica Milošević

Comments