Koji je vaš ritual donošenja novogodišnjih odluka? Da li to činite u poslednjoj noći stare ili prvog dana nove godine, ili ste ih već osmislili i zapisali? Dobro je imati ciljeve, još je bolje biti organizovan u njihovom ostvarivanju, a najbolje je ne sabotirati sebe ni svesno ni nesvesno. Podržite sebe u ostvarivanju svojih novogodišnjih odluka – iskoristite novu energiju i rešenost koju osećate, ali ne dozvolite da vas zavedu i iznevere.

Kako da podržite sebe u ostvarivanju svojih rezolucija

Postavite realne ciljeve

Ključ postignuća je realnost – ostvarićete cilejve koje zaista možete ostvariti. Iako kažu da čovek može da ostvari sve što zamisli, to ne znači da možete i poverovati u sve što zamislite, a to je onaj deo koji se tiče nesvesnog. Proverite sebe, kada osmišljavate cilj zapitajte se „da li zaista verujem u to da mogu da ostvarim (navedite cifru) prihod? Ako osećate da vaše uverenje nije baš nepokolebljivo, zapitajte se koliko je za vas realno da dodatno zaradite, koliko novca možete steći, a da to ne bude bajka, nego opipljiva stvar. Ako se bavite ovakvim pitanjima, možete osetiti da vaše kolebanje dolazi iz nesigurnosti u sopstvenu vrednost – a ako to otkrijete, eto materijala za još jedan realan cilj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Umesto da budete ljuti što ne vrednujete sebe dovoljno i što ste u nekom sabotirajućem delu sebe uvereni da ne zaslužujete bogatstvo, postavite cilj da postanete sigurniji u sebe. Tako možete paralelno raditi na povezanim ciljevima – što ste samouverenjiji svesniji ste svoje vrednosti, a što ste svesniji svoje vrednosti, to vam je lakše da verujete da zaslužujete obilje. A šta je za vas obilje, menjaće se i preoblikovati lagano, sa povećanjem vašeg samopouzdanja. Podržite sebe prihvatanjem onoga što je realno za vas, i radom na proširenju ograničenja te realnosti.

Podržite sebe praćenjem napretka

Da biste ostali motivisani potrebno je da imate uvid u to koliko ste napredovali. Ako ste strogo fokusirani na cilj, činiće vam se da ostaje udaljen i bićete frustrirani što se ne približavate – to je kao da poredite sebe u sadašnjosti sa sobom u budućnosti koju još niste dosegli, nikada nećete biti dovoljno dobri! Ali, kada upoređujete sebe sada, sa sobom od pre nedelju, mesec, godinu dana, videćete napredak. Ostanite na mestu sadašnjosti, držite na umu svoj cilj, ali gledajte unazad i podržite sebe i svoju motivaciju, tako što ćete uočiti i vrednovati svaki napredak.

Proslavite male pobede

Čuli ste to i ranije, ali da li vam je ikada prešlo u naviku, da li ste slavljenje malih pobeda uvrstili u praksu kojom uspevate da podržite sebe u svim svojim nastojanjima? Svaki put kad osetite zadovoljstvo zbog nečeg što ste uradili, ili vam je pošlo za rukom da ne uradite (odoleli ste iskušenju) nagradite sebe, makar simbolično. Priredite sebi umirujuću kupku, osećajte zahvalnost i zadovoljstvo, napravite atmosferu u kojoj ćete uživati i opustiti se, kupite sebi neku sitnicu…

Pročitajte i ovo: Mindeset za uspeh i bogatstvo – šta vam nedostaje?

Podržite sebe istrajnošću

Biće trenutaka i perioda kroz koje ćete se jedva provlačiti, biće teško držati se svojih odluka, koliko god da su realne, svesno donete u cilju vašeg blagostanja, sa mesta ljubavi prema sebi. Biće momenata kada prosto morate da izdržite i prođete kroz to, da naterate sebe da ostanete dosledni, koliko god vam nedostajalo i enerije i raspoloženja i vere. Shvatite to kao iskušenje koje testira vašu doslednost i vašu mentalnu snagu.

Tražite podršku

Podržite sebe traženjem podrške – uvek postoje ljudi koji su spremni da vas čuju i da vam pomognu. Nemojte ostajati ograđeni i van domašaja podrške i pomoći zato što mislite da sve morate sami i da je to dokaz vaše snage i sposobnosti. Traženje pomoći i podrške su, ako ništa drugo, dokaz vaše mudrosti i fleksibilnosti. Razgovarajte o svojim ciljevima i preprekama sa osobama od poverenja, jer neko drugi iz svoje perspektive možda vidi ono što vama promiče. Podelite svoje brige sa nekim ko je već uspeo ono u onome št vi pokušavate da ostvarite, verovatno će vas razumeti i moći će da vam pruži korisne smernice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Odredite rok

Za neke ciljeve možete postaviti određeni rok, jer vam to može dati dodatnu motivaciju za uspeh. Recimo, ako želite da smršate 5 kilograma, postavite sebi rok od dva meseca. To je realan cilj, u realnom vremenskom okviru, a kada ga dostignete bićete zadovoljni sobom, i podstaknuti da smršate još malo, ako je potrebno, ili da preduzmete sve mere da održite željenu težinu i popravite formu. Podržite sebe u realnom nastojanju, tako što ćete cilj i rok zapisati i zapisano držati na vidnom mestu.

Koristite vuzualizaciju

Vizualizacija može biti veoma korisna kao način da podržite sebe u postizanju ciljeva. Uz sve što realno činite i praktikujete, uvedite i zamišljanje uspešnog ishoda. To će vam pomoći da ostanete i podsvesno fokusirani na cilj i da ne posustajete u nastojanjima da ga ostvarite. Vizuelizacija dostignuća takođe pruža osećanje zadovoljstva, pa će i hemija vašeg mozga sarađivati sa vašim mislima i nastojanjima i pomoći će vam da podržite sebe.

Ukoliko imate kompleksan cilj, koji zahteva sprovođenje po fazama, napravite grafikon, ili opišite i nacrtajte korake koje treba da preduzmete u svakoj fazi – gledanje tih postavki je takođe oblik vizualizacije, vredan alat kojim možete osnažiti sebe na putu ka ostvarenju svojih ciljeva.

Pročitajte i ovo: Kako da vežbate tehnike vizuelizacije

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments