Odbijate da se šišate i želite da isprobate baš sve moguće načine kako biste oporavili svoju kosu, a da zadržite dužinu koju imate? Nedeljama imate problem sa ispucalim krajevima i čini se kao da problem iz dana u dan postaje sve veći, čak i tokom češljanja imate osećaj da vam je kosa suva, uprkos svim preparatima koje na nju stavljate.

Postoji nekoliko jednostavnih i efikasnih rešenja koje morate da ubacite u svakodnevnu rutinu – i oporavićete kosu za tili čas. Sigurno ste čuli da je jedino rešenje za ispucale krajeve da se oni skrate kako bi kosa ostala zdrava, ali ako je kod vas to poslednja stvar koji želite da uradite, uprkos tome što znate da je to dobar način da imate zdravu kosu, onda svakako možete da ispobate ove trikove koji će vašu kosu učiniti mekanom i hidriranom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aga (@agulax)

Maska za kosu

U procesu rešavanja problema sa ispucalim krajevima ipak je potrebno da intenzivnije koristite masku za kosu. U sebi sadrži hranjive sastojke i ulja koje će vašu kosu učiniti mekanom i svilenom na dodir. Za kosu koja je redovno šišana, potrebno je da masku držite do pola sata, ali ako ipak imate problem sa suvim krajevima, onda kosu morate da negujete duže. Jednom nedeljno pokušajte da prenoćite sa maskom na kosi, krajeve dobro natopite sadržajem, kosu očešljajte i vežite opušteni, niski rep.

Odmorite kosu od teških frizura

Ako je pored osnovnog problema (ispucalih krajeva) prisutna i malo ređa kosa, obavezno preskočite komplikovane frizure poput pletenica i konjskih repova ili punđi. Ako vam je ipak potrebna frizura za određenu priliku, birajte opuštene i lepršave.

Ne češljajte se bespotrebno

Nema potrebe da konstantno češljate kosu jer tako još više nanosite štetu svojim krajevima, u jutarnju rutinu ubacite sprej za raščešljavanje i dovoljno je da kosu protresete, očešljate prstima ili samo jednom blago prođite četkom, ali ne preterujte.

Pročitajte i ovo: Ulje ruzmarina za oporavak i brži rast kose

Masirajte teme

Kožu glave masirajte ricinusovim ili maslinovim uljem, a kao poseban dodatak možete da stavite i pepermint koji će dubinski da hidrira kožu vaše glave. Masažu temena možete da praktikujete i dva puta nedeljno ako za to imate vremena, a ako ne, sasvim je dovoljno da to učinite u toku vikenda, neposredno pre pranja kose.

Uzimajte vitamine

Ako vam je kosa sve ređa i imate problem sa ispucalim krajevima, to može da bude posledica nedostatka vitamina. Uz konsultaciju sa lekarom, bilo bi najbolje da proverite šta to vašem organizmu nedostaje i da uključite te vitamine u upotrebu.

Satenske jastučnice ili kapa

Ako želite lepu, mekanu i zdravu kosu, morate da joj se posvetite u potpunosti i u svakom trenutku, čak i dok spavate. Spavanje na satenskoj jastučnici je odlično rešenje jer saten neće oduzeti vlagu vašoj kosi. Isti slučaj je i sa kapom, ali sve je stvar navike – svakako bilo bi sjajno da sebi kupite jedan ovakav set za spavanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Мила🖤 (@_milamurrr_)

Bez aparata za kosu

U toku procesa rešavanja problema sa opadanjem ili ispucalim krajevima, ali i pre i posle toga, potrebno je da iz upotrebe izbacite aparate kojima svesno uništavate svoju kosu. Postoje alternativna rešenja za lokne i druge frizure.

Bez hemikalija

Ako je moguće, suzdržite se od hemikalija i farbanja kose dok ne rešite problem koji imate, zamenite sve štetne sastojke za prirodne i vaša kosa će vam biti zahvalna.

Proteinski tretman

Korišćenje balzama koji je obogaćen proteinima vratiće snagu i elastičnost vašoj kosi. Ipak, ne preterujte sa ovom vrstom proizvoda jer možete da stvorite kontraefekat.

Koristite ulja

Nikada ne možete da pogrešite sa sastojcima koji su prirodnog porekla, zato kupite ulja koja će da hrane i neguju vašu kosu i redovno ih koristite.

Pročitajte i ovo: Jednostavni trikovi do guste kose koju priželjkujete

Naslovna fotografija: instagram.com/_milamurrr_

Dragana Stojanović

Comments