Ako se u toku januara osećate pomalo tužno… niste sami. Terapija bojama vam može pomoći. Sezonska depresija je i te kako prisutna, ali ono što može barem malo da vam pomogne su boje – i to jarka i neon odeća. Možda je baš to dodatak koji je potreban vašoj garderobi kako biste se osećali bolje? Vredi pokušati, zar ne?

Napolju je možda hladno, i pada mrak već u četiri popodne, ali to ne znači da i vaš stajling mora biti mračan. Prošle godine smo imali priliku da vidimo ekspanziju Barbiecore estetike, koja se posebno istakla nakon Valentinove jesenje kolekcije. Ipak, ove sezone su se stvari malo promenile… malo više.

Sve više i više brendova je počelo da širi svoje palete boja u kolekcijama koje nudi otkako je Valentino kampanja puštena u etar, a limeta zelena i kobalt-plava su posebno počele da dominiraju za prolećne/letnje kolekcije za 2023. Ipak, nisu samo skupi high-end dizajneri koji su se usudili da eksperimentišu bojama.

Kako teorija boja utiče na naše emocije

Stručnjaci smatraju da nakon dve godine karantina mnogi od nas žele da na što bolji način nadoknade izgubljeno vreme i podignu svoj party duh tako što posegnu za šarenim komadima odeće. To nije slučajnost, ako nas pitate. To se dešava zato što postoji direktna veza između boje i naših emocija. Biranjem boje koju ćemo nositi zapravo izražavamo kako se osećamo, ili kako želimo da se osećamo, a da ništa ne kažemo ili pomislimo.

Pojedini brendovi su ovo savršeno iskoristili i izbacili svoje nove kolekcije u specifično vreme, upravo kako bi uticali na potrošače koji su posegnuli za svetlim bojama. Prema tome, pojavili su se brojni odevni komadi u jarkocrvenoj boji, kao i tirkiznoj i narandžastoj. A za one koji posebno vole da se istaknu, tu su i tzv. acid boje, ili neon na kub, koje definitivno nisu za one koji vole da ostanu u zoni komfora.

Kada je u pitanju neon trend, niko ga nije bolje izneo nego Paris Hilton. Ona je jednom prilikom obukla neon-floralnu fuziju u vidu haljine brenda Oscar De La Renta, koju je uparila sa fluorescentnim limeta zelenim štiklama. U pitanju je autfit koji je nosila za žurku godišnjice u “Paris World”, kada je bila u društvu svog supruga, Cartera Reuma, koji je takođe nosio bubblegum pink majicu.

Naravno, kako nemamo svi taj luksuz da živimo na teritoriji koja je konstantno topla, moramo naći način kako ćemo i tokom zime ofarbati sumorne dane. Slojevi, slojevi, slojevi – to je ključ zimskih autfita. Nošenjem, recimo, haljine ispod bele rolke ili chunky džempera je sjajna ideja da na jednostavan način istaknete svoj autfit u bilo kojoj prilici, pogotovo kada su u pitanju jarke ili neon boje.

Takođe, vaš večni prijatelj tokom zimske sezone uvek će biti hulahopke, a odlična vest je što su u poslednjih nekoliko meseci šarene i hulahopke nesvakidašnjih boja postale pravi hit u modnom svetu. Odlična stvar kod ovog trenda je ta što ne postoji boja koja je previše odvažna ili too much, i nema kombinacije koja je previše eksperimentalna. Možete upariti narandžastu sa plavom, žutu sa ružičastom ili zelenom, ili koje god boje mislite da možete da uparite.

Kako bismo vas inspirisali, u nastavku smo izdvojili nekoliko stajlinga koji će vam pomoći da se tokom zime osećate mnogo lepše, iako vam možda nije dan, naravno, uz jarke boje!

Terapija bojama – kako da nosite jarku odeću

Moderna Daphne Blake

Ako vam nije jasno zašto smo ovaj autfit nazvali kako jesmo, onda samo obratite pažnju na boje još jednom. Jarkoljubičasta, neon-zelena i narandžasta – esencija Daphne Blake iz svima omiljene animirane franšize Scooby-Doo. Da, možda vam ovaj autfit deluje previše ekstravagantno, ali uzmite ga kao inspiraciju. Uvek možete ove boje da inkorporirate na suptilnije načine, ali vas ohrabrujemo da idete na full outfit.

Terapija bojama – ekstravagantni camo print

Camo print je klasika u modnom svetu, a da ne govorimo o cargo pantalonama. Prema tome, možete se odlučiti za ovaj bezvremenski komad, ali ga začinite jaknom ili možda baš identičnom bundom jarkih boja, uz pomoć kojih ćete se sigurno istaći u svom društvu.

Ljubičasti Yetti

Da, možda nemamo verne fotografije čudnog zimskog čudovišta, ali imamo verni kaput koji liči na njega – i to u ljubičastoj boji. Šalu na stranu, čupavi kaput je sjajna zimska opcija, jer će vam pored dobrog izgleda tokom zime pružiti i prekopotrebni osećaj topline. Ljubičasta se odlično uklapa sa zelenom, pa kao inspiraciju uzmite ovu fantastičnu fotku.

Naslovna fotografija: pinterest.com/rising_isis

Nenad Grubanoski

Comments