Da li ste se ikada zapitali koji je rok trajanja šminke koju koristite? Moramo priznati, najiskrenije, da nismo ni mi. Sigurni smo da se i vama dogodilo da i dalje koristite senke za oči koje ste kupili ko zna kad, ili da posedujete puder koji ste zaboravili kad ste kupili, a verovatno ni onaj sjaj za usne koji vam stoji dopola potrošen u neseseru – više nije za korišćenje. Mi smo zato odlučili da “pretresemo” naše nesesere, konačno se rešimo sviih onih proizvoda koje više ne bi trebalo da koristimo (pre nego što nam i sama koža naznači da je ne tretiramo kako treba) – i otkrili koji su to najčešći rokovi trajanja različitih makeup proizvoda. Budite spremni da se iznenadite!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Violette (@violette_fr)

Koji je rok trajanja šminke?

Tečni puder – 12 meseci

Tečni puderi kreirani su na bazi vode, što znači da su pogodno tlo za neželjene bakterije. Samim tim, nakon što otvorite puder, najbolje bi bilo da ga iskoristite u narednih 12 meseci, a potencijalno čak i 6 meseci. Puder bi trebalo da držite daleko od toplote i van vlažnog okruženja, kao što je kupatilo. Takođe, čim primetite da je vaš tečni puder promenio teksturu, miris ili boju – znajte da je odmah vreme za bacanje!

Kameni puder ili rumenilo – dve godine

Kameni makeup proizvodi mogu trajati mnogo duže od datuma roka trajanja na njihovom pakovanju, ako ih dobro čuvate i redovno čistite njihovo pakovanje. Ali, ako vam se puder ili rumenilo nalaze u pakovanju sa napuklim poklopcem ili slično, takođe je moguće da ćete brže primetiti promenu u teksturi, boji ili mirisu, koja vam govori da su bakterije našle svoj put i da je vreme da ovaj proizvod bacite. Ipak, ukoliko sve držite u najboljem redu, svoje omiljeno rumenili ili puder možete koristiti do čak dve godine!

Pročitajte i ovo: Beauty trendovi koje možete da očekujete 2023. godine

Lak za nokte – godinu dana

Lak za nokte nije podložan bakterijama, ali će nakon određenog perioda promeniti teksturu, postati pregust i zgrudvati se. Lak možete koristiti u trajanju od oko godinu dana, a život ćete mu produžiti ako ga budete držali u frižideru i uvek dobro zatvarali njegov poklopac. Držanje laka za nokte u frižideru sprečava njegovo isparavanje i gubitak intenziteta boje.

Karmin ili sjaj za usne – dve godine

Ukoliko dobro čuvate svoje karmine i sjajeve za usne, oni mogu potrajati i do dve godine! Uvek dobro zatvarajte karmine i sjajeve, a vrh karmina možete očistiti maramicom, kako se ne bi stvorile neželjene bakterije. Takođe, za sjaj važi isto pravilo kao i za maskaru – nemojte previše puta i prebrzo ubacivati i vaditi aplikator, jer ćete time povećati šanse da se u sjaju stvore bacili. Dakle, samo pažljivo i možete u ovim proizvodima uživati do čak dve godine, ako ih ne potrošite pre toga!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Violette (@violette_fr)

Kremaste senke ili rumenilo – 6 meseci

Kremasti makeup proizvodi su od onih koji najkraće traju, a trebalo bi da ih bacite nakon što navrše šest meseci po otvaranju. Ovi proizvodi u sebi sadrže veći nivo vlage, kako bi zadržali svoju kremastu teksturu, te su samim tim podložniji razvoju bakterija i buđi. Najbolje bi bilo da ih dobro čuvate, čistite njihova pakovanja i obratite pažnju na to da li su dobro zatvoreni, kako biste im produžili životni vek. Naravno, na prvu naznaku promene boje, mirisa ili teksture – vreme je da ih bacite!

Rok trajanja maskare – 3 meseca

Da, verovali ili ne, maskaru bi trebalo da promenite nakon trećeg meseca! S obzirom na to da četkicu vadite i vraćate u maskaru pri njenom korišćenju, ona može uneti bakterije u pakovanje, koje ćete kasnije zatvoriti i time pospešiti njihovo razmnožavanje. Maskara koja je izvan roka trajanja može izazvati konjuktivitis ili iritacije osetljive kože oko očiju, te nemojte rizikovati. Naravno, ukoliko i pre isteka trećeg meseca primetite promenu u teksturi, boji ili mirisu maskare, odmah je bacite.

Ajlajner – 3 do 6 meseci

Tečni ajlajner takođe bi trebalo da zamenite između trećeg i šestog meseca korišćenja, jer i njega nanosite na osetljivu kožu očiju, koja je najpodložnija lakim iritacijama. Ajlajneri u olovci mogu trajati malo duže od onih tečnih, ali svakako bi trebalo da obratite pažnju na to da im je poklopac uvek dobro zatvoren kada ih ne koristite.

Pročitajte i: Neverovatni trik koji će vaše usne učiniti punijim

Naslovna fotografija: instagram.com/violette_fr

Jovana Pantić

Comments