Plodnost je deo reproduktivnog zdravlja, o kome treba da brinete stalno, tokom celog života. Ako ste zdravi, imate uredan ciklus i redovne ovulacije, plodnost ne bi trebalo da bude problem, ali ako želite da (jednom) imate decu, potrebno je da to zdravlje održite i unapredite.

Zdravlje i vitalnost

Ukoliko želite decu, budite praktični – vaše telo treba ne samo da iznese trudnoću, već da bude zdravo i vitalno i pre i posle trudnoće, a hrana za plodnost omogućava da stvorite osnovu dobrog zdravlja, zdrave trudnoće i rađanja zdrave bebe. Ako se borite sa neplodnošću, odgovarajuća hrana može poboljšati kvalitet sperme i jajnih ćelija, dok istovremeno utiče na smanjenje drugih zdravstvenih rizika.

Najvažnije za plodnost jeste da jedete pravu, celovitu hranu, bogatu hranljivim materijama u njihovom prirodnom obliku. Zato se fokusirajte na visokokvalitetne proteine, zdrave masti, složene ugljene hidrate i povrće i voće bogato antioksidantima. Važno je uzeti u obzir i koliko često jedete i da li odvajate dovoljno vremena da jedete polako, žvaćete dugo i uživate u svakom zalogaju. Žene često jedu nedovoljno ili previše, preskaču obroke i stalno su u pokretu i u gužvi, zato je važno da usporite i poklonite pažnju i vreme redovnim obrocima.

Namirnice za plodnost

Ostrige, goveđa džigerica, avokado, slatki krompir, kokosovo mleko, bujon od kostiju, fermentisano organsko kiselo testo (koje sadrži viši nivo hranljivih materija), Gi maslac (izvor najzdravijih masnoća, punih vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka), losos, brokoli, sardina, borovnica, pčelinji polen, morska so, maslinovo ulje, kiseli kupus, cvekla, cvekla, jaja od organski hranjenih kokošaka, riblja ikra.

Dan započet doručkom bogatim proteinima, jedan je od najboljih načina da održite hormonsku ravnotežu i podstaknete plodnost.

Hrana koja podstice vasu plodnost 2 Hrana koja podstiče vašu plodnost

Pročitajte i ovo: Ovu hranu bi trebalo da jedete ako želite da zatrudnite

Dnevni jelovnik plodnosti

Čim se probudite, popijte čašu tople vode sa svežim limunovim sokom ili jabukovim sirćetom i jednom dozom visokokvalitetnog kolagena. Kolagen ne služi samo u kozmetici, to je najobimniji protein u organizmu i predstavlja jedan od najvažnijih gradivnih elemenata kostiju, mišića, ligamenata, tetiva, kože, a ima ga i u krvnim sudovima, rožnjači i zubima.

Za doručak, jedite omlet od šunke i sira, sa sotiranim spanaćem i bobicama (kratko propržen na visokoj temperaturi, sa malo ulja, uz pomeranje tiganja na ringli).

Za užinu spremite smuti od avokada i kokosovog mleka, a za ručak slatki krompir, dopunjen salatom od lososa.

Popodnevna užina – organska jabuka sa bademovim puterom

Večera – jagnjeći kotleti sa pečenim korenastim povrćem i keljom. Na jelovniku je i večernja užina, jetrena pašteta sa krastavcima i kiselim kupusom.

Ako ne jedete meso, za doručak uzmite žitarice bogate proteinima, kao što je kaša od kinoe, za ručak pomfrit sa tofuom sa morskim povrćem (zbog vitamina B12, ali dobro je i da ga uzmete kao suplement), a za večeru čorbu od sočiva (za cink, proteine i gvožđe), sa dosta tamnog zeleniša, kao što je kelj, zbog dovoljne količine kalcijuma.

Razmišljajte o plodnosti pre nego što počnete da planirate trudnoću, a razmišljajte o njoj i ako vam deca nisu u planu. Hrana je najvažniji deo zdravog životnog stila, a ona koja podržava plodnost, podržava i vaše reproduktivno i opšte zdravlje, koje treba da vas služi celog života.

Pročitajte i ovo: Saveti koje bi svaka trudnica trebalo da čuje pre porođaja

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments